25 червня 2020 р. 17:28

СБУ виявила грошові оборудки з фіктивною переробкою сміття в Одесі

СБУ виявила грошові оборудки з фіктивною переробкою сміття в Одесі

Оперативники спецслужби встановили, що організатори оборудки уклали договори, зокрема зі структурними підрозділами держпідприємств та комунальними структурами у Києві та Одесі, які за специфікою виробляють небезпечні відходи.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, зловмисники сфальсифікували фінансово-господарську документацію, адже не мали необхідних потужностей для утилізації. Значну кількість небезпечних матеріалів без відповідної переробки вивозили на звичайні звалища побутових відходів. 

Правоохоронці встановили, що низка підприємств, які брали участь у фіктивному підприємництві, також планували вивозити небезпечні відходи приватних лікувальних установ, у тому числі медичних матеріалів СОVID-19.

За версією слідства, організатори оборудки спільно з посадовцями державних та комунальних підприємств для переведення у готівку мільйонних сум користувались послугами «конвертаційного центру». Щорічний обсяг проведених операцій з утилізації становив понад 200 мільйонів гривень. Виведені у тінь гроші спільники розподіляли між собою.

Нагадаємо, 23 червня правоохоронці провели обшуки у кабінеті заступника Одеського міського голови Павла Вугельмана та в інших кабінетах будівлі Одеської міськради.

Розслідування здійснюється за фактом зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

За попередньою інформацією, 18 червня 2018 року посадові особі Департаменту економічного розвитку Одеської міської ради на підставі недостовірних даних оголосили та провели тендер на закупівлю онлайн-підручників. За його результатами з приватним підприємством було укладено договір та проведено оплату послуг з доступу до підручників на суму 13,9 мільйонів гривень.

Поділитися