11 липня 2020 р. 10:04

П`яні за кермом побули злочинцями два дні

П`яні за кермом побули злочинцями два дні

1 і 2 липня в Україні перебування нетверезим за кермом було злочином. До цього за таке правопорушення карали адмінштрафом. З 3 липня Верховна рада знову повернула адмінштраф.

Справа в тому, що 1 липня Кримінальний кодекс доповнили статтею 286-1. Станом на час публікації матеріалу вона досі є на офіційному сайті Верховної ради. Вона передбачає кримінальну відповідальність за нетверезе водіння. Штраф від 17 до 34 тисяч гривень і позбавлення права водити авто до трьох років. А за повторне порушення – штраф до 51 тисячі гривень і позбавлення прав від двох до трьох років.

Кримінальна відповідальність стосується не лише нетверезого кермування, а й допуску за кермо п'яного водія, відмова водія пройти медогляд на ступінь сп'яніння, вживання алкоголю водієм після ДТП, зупинки поліцією і до медогляду. 2 липня президент Володимир Зеленський підписав закон, який скасовує кримінальну відповідальність за нетверезе водіння. А 3 липня його оприлюднили.
А що ж буде з тими, кого піймали п'яними за кермом 1-го та 2-го липня?

За словами київського адвоката Вадима Володарського, який спеціалізується на справах про ДТП, закон, який встановлює або посилює відповідальність, не має зворотної сили, а той, який скасовує або пом'якшує відповідальність, – зворотну силу має. Це норма статті 58 Конституції України.

У цьому випадку це означає ось що: 1 і 2 липня адміністративна відповідальність за п'яне водіння припинила діяти, а натомість діяла кримінальна. Але після скасування кримінальної відповідальності відкриті кримінальні провадження поліція має закрити.
Тож ті, хто піймався п'яним за кермом цього дня взагалі можуть уникнути будь-якої відповідальності. Адвокат Вадим Володарський каже, що теоретично для нетверезих водіїв залишилася адміністративна відповідальність. Але незрозуміло, як це буде відбуватися на практиці. Бо після появи кримінальної відповідальності в статтю 130 внесли зміни і досі в Кодексі про адмінправопорушення ці зміни є – там залишилась лише відповідальність за п'яне кермування суднами. Більше того, як переконаний Володарський, усі справи про адміністративне правопорушення за статтею 130 Кодексу про адмінправопорушення, які станом на 1 липня були в судах чи готовились до передачі в суд, мають бути закриті. Оскільки на той час припинила діяти адміністративна відповідальність. Тобто всі п'яні за кермом, які затягували справи, чи були піймані в травні, червні і навіть у квітні, але яких ще не оштрафували, можуть уникнути відповідальності.
– Всі водії, яких позбавили права керування по 130-й статті, можуть звертатися із заявами в поліцію з метою повернення водійських посвідчень, – каже адвокат. – Стягнення по «скасованій» статті продовжувати застосовуватися не може. Правда, з кого вже стягнули штраф, – поверненню не підлягає.

Вадим Володарський пояснює в чому проблема введення кримінальної відповідальності за нетверезе водіння. Для оформлення кримінального правопорушення за водіння у нетверезому стані потрібні відповідні підзаконні акти, що стосуються самої процедури медичного огляду на сп'яніння. Але таких, за словами адвоката, немає. Є нормативні акти, але вони застосовуються, коли на водія оформлюють адмінпротокол.

Що тепер робитиме поліція

Як повідомляє, наприклад, пресслужба Нацполіції Рівненської області, з 1 по 2 липня зафіксовано 3 випадки керування у стані алкогольного сп’яніння. За всіма фактами працівниками поліції відкриті кримінальні провадження. А от у пресслужбі поліції Одеської областей інформації про кількість подібних випадків, кажуть, не мають. Щоб її отримати треба надіслати запит, що ми і зробили. Що ж стосовно поточної ситуації, речниця патрульної поліції Одеси Алла Марченко повідомила, що зараз на нетверезих водіїв оформлюють адмінпротоколи по ст.130 КУпАП.

Як роз'яснює пресслужба патрульної поліції України, закон, підписаний президентом Зеленським, виключає підпункт 171, який вводив у Кримінальний кодекс статтю 286-1 «Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції».

"Отже, скасовується кримінальна відповідальність за вчинення відповідного діяння і залишається адміністративна (стаття 130 КУпАП). Це зумовлено тим, що процедура документування кримінального проступку є процедурно значно складнішою та потребує більше часу у порівнянні з документуванням факту керування в нетверезому стані за процедурою адміністративного правопорушення", – пояснюють у пресслужбі патрульної поліції України.

У середньому на процедуру оформлення кримінального проступку поліцейські витрачали 6-8 годин, в той час як у випадку з адміністративною процедурою оформлення займає 2-3 години.

Тож наразі поліція використовує статтю 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка діяла до змін у кодекс, яка передбачає:

  • за перше порушення протягом року — штраф 10 200 гривень і 1 рік позбавлення права керування транспортним засобом;
  • за повторне порушення протягом року — штраф 20 400 гривень і 3 роки позбавлення права керування транспортним засобом;
  • за третє і більше порушень протягом року — штраф 40 800 гривень і 10 років позбавлення права керування транспортним засобом.

Як на це реагуватимуть судді і адвокати в судах наразі невідомо, адже на офіційному сайті досі немає адмінвідповідальності за п'яне водіння автівки, але є за це кримінальна відповідальність, яку неможливо застосувати. Адвокат Вадим Володарський називає це правовою плутаниною. 

Ольга Ульянова, Володимир Торбіч, "Четверта влада"

Поділитися