30 квітня 2020 р. 18:21

Провокатори планували розповсюдити 2 травня агітки в Одесі, - СБУ

Провокатори планували розповсюдити 2 травня агітки в Одесі, - СБУ

Служба безпеки України заявила, що попередила спробу представників проросійського руху «Куликове поле» організувати 2 травня в Одесі низку провокаційних акцій у роковини трагічних подій 2014 року.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними силовиків, встановлено, що одним з напрямків антидержавних проявів мало стати розповсюдження в Одесі друкованої агітаційної продукції сепаратистського характеру із закликами до створення так званої «республіки новоросія» і силового захоплення державної влади. За задумом організаторів, ці дії мали стати інформаційним приводом для дискредитації України на міжнародній арені пропагандистами РФ.

Під час обшуків у активістів проросійського руху правоохоронці виявили значну кількість друкованої продукції, яка містить відверту антиукраїнську пропаганду сепаратистського характеру. Зокрема, вилучені листівки з поділом України на фейкову «республіку новоросія» і «бандерівську Україну», наліпки з написами «Одесса русский город» та «Одесса – Новороссия», символіку із пропагандою тоталітарного режиму, друковані видання, так звану газету «новоросія» та іншу заборонену законодавством продукцію.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 109 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч. 1 ст. 14 (Готування до злочину) та ч. 1 ст. 294  (Масові заворушення) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії. 

Нагадаємо, в березні депутатська група «Опозиційна платформа - За життя» в Одеській обласній раді вийшла до колег з ініціативою встановити на Куликовому полі меморіал в пам'ять про жертви трагедії 2 травня 2014 в Одесі. Однак депутати навіть не стали розглядати це звернення на сесії, бо його зняли з порядку денного напередодні засідання.

В жовтні минулого року народні депутати провалили ухвалу постанови про створення тимчасової слідчої комісії щодо масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року. Ініціаторами створення комісії виступили семеро народних депутатів фракції «Опозиційна платформа - За життя», серед яких був нардеп-одесит Микола Скорик.

Нагадаємо також, що члени одеської «групи 2 травня» вважають недоцільним створення нової Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, оскільки переконані, що завдання отримати достовірну і повну інформацію про обставини загибелі громадян в Одесі виконала попередня ТСК, яка була створена 2014 році.

Поділитися