13 жовтня 2020 р. 21:24

Протипожежну сигналізацію «Вікторії» не приєднували до центрального пульта через закінчення сезона

Протипожежну сигналізацію «Вікторії» не приєднували до центрального пульта через закінчення сезона

Судді Київського районного суду допитали заступницю директора табору «Вікторія» Тетяну Ланіну як свідка у справі співробітників ДСНС Леоніда Бондаря та Валерія Дяченка

Вона повідомила, що за рішенням міської влади Одеси, в таборі «Вікторія» з 3 червня 2017 рогу діяв цілорічний режим роботи з перервою на січень-лютий, повідомляє Центр правового мониторинга «Гідність».  

Але на момент трагічної пожежі 15 вересня офіційно сезон в таборі вже закінчився, тому договір з охоронною компанією «Карабінер» не був укладений, а протипожежну сигналізацію не було виведено на центральний пульт.

Обвинувачений Валерій Дяченко запитав, чому сигналізацію було взагалі відключено в момент пожежі, хоча відомо, що вона була в справному стані. І чи правда, що сигналізацію вимикали співробітники табору. Ланіна відповіла, що сигналізація могла спрацювати навіть на негоду, бо не була як слід налагоджена. Але їй невідомо, чи відключали її співробітники табору.

У той же час було встановлено, що вожата-вихователь сусіднього загону вихованців табору Олена Адамська неодноразово вимикала ревун сигналізації в корпусі №5 (той самий, який згорів), тому що він спрацьовував неодноразово, в тому числі вночі.

З цієї ж причини в момент пожежі в таборі фактично не було відповідального за протипожежну безпеку. Формально відповідала за безпеку вихователь Наталія Янчик, але призначали таких відповідальних тільки на літній сезон – з 3 червня по 28 серпня. Янчик не володіла потрібними знаннями, її тільки ознайомили із папкою з матеріалами про пожежі, також вона нібито проводила якісь інструктажі. На момент пожежі її взагалі не було в таборі – вона відпросилася у керівництва за сімейними обставинами.

Взагалі, як зізналася Ланіна, спеціально Янчик до цієї місії ніхто не готував, тому що … не було часу в період літнього сезону.

Відсутність зв’язку між пожежною сигналізацією табору і центральним пультом було одним із зауважень, що були перераховані в приписі інспектора Київського ДСНС Леоніда Бондаря, який він видав керівництву табору після перевірки в червні 2017 р. Під приписом стоїть підпис Ланіної, тому адвокат Бондаря Олександр Булгаров попросив її вказати, які з порушень були виправлені. Вона вказала на кілька дрібних порушень. Решту, за її словами, мали виправити фахівці мерії, тому що у табора своїх грошей не було – діяльність «Вікторії» фінансувалася Департаментом науки і освіти Одеської міської ради.

Ланіна сказала, що бачила, як в пожежне водоймище наливали воду. Однак, як було встановлено досудовим слідством та підтверджено в суді, в момент приїзду пожежних водоймище було напівпорожне і закрите кришкою, яку рятувальники не змогли зрушити. Відсутність води завадила пожежним ефективно впоратися з полум’ям, яке охопило будиночок №5.

Леонід Бондар попросив Ланіну згадати, чи оглядав він під час перевірки дерев’яні будиночки, що не були влітку 2017 р. прийняті на баланс табору. Свідок відповіла, що не бачила цього.

Нагадаємо, раніше чергове засідання у справі смертельного пожежі в санаторії «Вікторія» тривало менше 10 хвилин.

У вересні Київський районний суд Одеси розпочав продовження розгляду справи про пожежу в дитячому таборі «Вікторія» після піврічної перерви.

У лютому суд у справі про пожежу в таборі «Вікторія» призначив нову експертизу, задовольнивши клопотання адвоката потерпілих Миколи Стоянова.

Нагадаємо, Київський районний суд змінив запобіжний захід екс-директору дитячого табору «Вікторія» Петроса Саркисяну.

Раніше Київський суд продовжив розглядати цивільні позови на відшкодування матеріальної і моральної шкоди постраждалим через пожежу в таборі «Вікторія»: адвокат 37 малолітніх і неповнолітніх потерпілих Микола Стоянов знову озвучив суму, яку його клієнти хочуть отримати в якості компенсації.

Нагадаємо також, що раніше Київський районний суд Одеси вирішив залишити директора табору «Вікторія» Петроса Саркісяна в СІЗО ще на два місяці.

В червні родичі загиблих внаслідок пожежі в таборі «Вікторія» дітей подали до суду на прокуратуру та поліцію Одещини через неефективне розслідування.  

18 лютого поточного року суд по справі щодо пожежі в таборі «Вікторія» призначив нову експертизу, яка має надати відповідь на головне питання: що є причиною загоряння дитячого закладу. Експертизу проведуть у Харкові.

На цьому ж засіданні Київський районний суд змінив запобіжний захід колишньому директору табору Петросу Саркісяну на нічний домашній арешт.

У вересні 2017 року внаслідок пожежі в таборі «Вікторія» загинули три дитини.

Поділитися