08 жовтня 2020 р. 11:27

Прокурори завершили розслідування справи про придбання землі для кладовища «Західне» в Одесі

Прокурори завершили розслідування справи про придбання землі для кладовища «Західне» в Одесі

Прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури прийнято рішення про завершення досудового розслідування, яке здійснювали детективи Національного антикорупційного бюро, у справі стосовно посадовців Одеської міської ради та засновника приватної компанії, задіяних у злочинній схемі завдання понад 130 мільйонів гривень шкоди територіальній громаді Одеси під час здійснення викупу будівель і споруд ТОВ Авіакомпанія «Одеса» з метою суспільної необхідності для розширення кладовища «Західне».

Про це повідомили у пресслужбі САП.

На сьогодні матеріали кримінального провадження відкрито підозрюваним та їх захисникам. Після ознайомлення обвинувальний акт буде скеровано до ВАКС для розгляду по суті.

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили трьом посадовцям Одеської міської ради та засновнику приватної компанії про підозру у завданні 131 мільйонної шкоди територіальній громаді Одеси.

Йдеться про: директора департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексія Спектора, голову постійної комісії Василя Шкрябая, керівницю юридичного департамента Інну Поповську, а також про керівника та засновника комерційної структури «Авіакомпанія Одеса», що продало нерухомість Андрія Вірченко

У 2016 році Одеська міська рада викупила в комерційної структури нежитлову нерухомість загальною площею понад 6 тис. кв. м, розташовану на 141 га. Завдяки цій ділянці, яка перебувала у комунальній власності, планували збільшити площі для поховань на кладовищі «Західне», що в Одесі. Ціну викупу визначили у понад 146 млн грн нібито за результатами незалежної оцінки. Однак за два роки потому експертиза, проведена державною спеціалізованою експертною установою в межах розслідування НАБУ та САП, встановить, що ціну викупу завищили більш ніж у 10 разів (реальна вартість становила близько 15 млн грн), а дані, на підставі яких її визначили у 2016 році, виявляться неправдивими.

146 млн грн, які у 2016 року надійшли комерційній компанії від департаменту комунальної власності Одеської міської ради як оплата за будівлі та споруди, її власники вивели та легалізували через низку суб’єктів господарювання.

Слідство переконане, що посадовці Одеської мерії та комерційної компанії-власниці будівель діяли спільно, усвідомлюючи незаконний характер своїх дій.

Розслідування наведених фактів розпочала в жовтні 2016 року Головна військова прокуратура ГПУ. У 2018 році підслідність у кримінальному провадженні визначили за детективами Національного бюро.

14 травня 2020 року про підозру у легалізації коштів, отриманих у наслідок вказаного корупційного злочину, повідомили керівнику і засновнику однієї з комерційних компаній, яка була використана для маскування їх злочинного походження (ч. 3 ст. 209 КК України).

2 червня за рішенням Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду йому обрано запобіжний захід у вигляді застави у 2,5 млн грн.

15 травня 2020 року про підозру у причетності до вчинення злочину повідомили  оцінювачу майна (ч.1 ст.366 КК України)

НАБУ та САП встановлюють місцезнаходження інших осіб, причетних до вчинення злочину.

Нагадаємо, що 24 листопада виконком Одеської міської ради вирішив передати цю нерухомість КП «Міське капітальне будівництво».

Нагадаємо також, що судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду 4 червня вкотре відклали розгляд апеляційної скарги на виправдовувальний вирок у справі про купівлю будівлі заводу «Краян» за завищеною ціною, фігурантами якої є Одеській міський голова Генадий Труханов та низка інших посадовців мерії. Причиною відкладення знову стала відсутність обвинувачених та їхніх захисників. Зокрема, не з'явилися депутат Одеської міської ради Василь Шкрябай та керівник департаменту комунальної власності Олексій Спектор. Перший нібито вгледів у себе симптоми коронавірусу та зробив тест. Тому, оскільки поки немає результатів тесту, утримався від відвідування суду. А другий ще перебуває на стаціонарному лікуванні. Також не з'явилися адвокати. 

12 травня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відклала засідання у справі «Краяну» через заяви сторін про неможливість присутності на засіданні

У квітні Колегія Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду також перенесла засідання у справі про скаргу прокурорів на вирок суду, що виправдав Одеського міського голову Геннадія Труханова у справі «Краяну».

Пізніше слідчий суддя Вищого антикорупційного суду 27 квітня відмовив захиснику у зміні запобіжного заходу колишньому народному депутату Олександру Дубовому, підозрюваному у справі одеського заводу «Краян».

А також ВАКС залишив незмінною суму застави для колишнього депутата Кілійського районного ради Одеської області Анатолія Коломійця, якого Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в причетності до розтрати понад 92 мільйонів гривень з одеського бюджету на покупку будівлі колишнього заводу «Краян».

Поділитися