02 липня 2020 р. 11:31

Прокуратура вимагає визнати недійсними результати тендеру на 17 мільйонів у Затоці

Прокуратура вимагає визнати недійсними результати тендеру на 17 мільйонів у Затоці

Прокуратура Одеської області звернулась до Господарського суду Одеської області з позовом про визнання недійсним рішення тендерного комітету і договору про закупівлю на суму понад 17 мільйонів гривень.

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури. 

Правоохоронці з'ясували, що Затокська селищна рада та підприємство за результатами проведення тендеру уклали договір про закупівлю робіт.

Умовами договору передбачено, що підрядник зобов’язується відповідно до проєктної документації виконати будівельні роботи з реконструкції очисних споруд одного з мікрорайонів Затоки.

При цьому прокуратура встановила, що при проведенні розгляду та оцінки тендерних пропозицій учасників відкритих торгів, обранні переможця та укладанні договору про закупівлю робіт допущено порушення вимог Закону України «Про публічні закупівлі», зокрема, під час надання тендерних пропозицій учасник процедури закупівлі надав недостовірні дані щодо відповідності тендерної пропозиції кваліфікаційним вимогам.

На момент подання тендерної пропозиції та підтверджуючих документів підприємство не мало в наявності необхідних для виконання робіт за договором транспортних засобів, будівельних машин, обладнання та працівників відповідної кваліфікації.

Таким чином, підприємство, з метою перемоги у тендері, подало недостовірні відомості щодо відповідності тендерної пропозиції кваліфікаційним вимогам, що призвело до подальшого укладання оспорюваного договору.

У прокуратурі зауважили, що виконання зобов’язань за договором про закупівлю робіт, укладеним із порушенням вимог чинного законодавства, може призвести до неякісного виконання робіт, неможливості виконати роботи у визначені договором строки, нераціонального та неефективного використання бюджетних коштів, що не відповідатиме меті Закону України «Про публічні закупівлі» та принципам, за якими мають здійснюватися публічні закупівлі.

Вказані порушення стали підставою для звернення прокуратури до суду з позовною заявою про визнання договору за результатами проведеної тендерної процедури недійсним та попередження нераціонального використання бюджетних коштів та спричинення істотної шкоди інтересам держави.

Нагадаємо, головному інженеру з технічного нагляду, колишньому тимчасово виконуючому обов’язки голови селищної ради Затоки та директору будівельної компанії оголошено про підозри

Нагадаємо також, що Служба безпеки України заявила, про викриття розтрати бюджетних коштів, виділених на капітальний ремонт житлового будинку в Затоці Одеської області.

У квітні співробітники Служби безпеки України обшукали офіси комунального підприємства в селищі Затока та оголосили підозру його керівникові у привласненні майна в особливо великих розмірах. 

У лютому у посадових осіб Затоківської селищної ради провели обшуки у рамках кримінального провадження щодо розтрати бюджетних коштів. Обшуки проводила прокуратура Одещини спільно зі слідчими Білгород-Дністровського відділу поліції за оперативного супроводу працівників УСБУ в Одеській області. Правоохоронці розслідують факт можливої розтрати коштів, виділених на будівництво очисних споруд на території селища.

22 лютого Київський районний суд відсторонив від посади виконуючого обов'язки голови селищної ради Затоки В'ячеслава Бокія, якого підозрюють у розтраті майна, а також у службовій фальсифікації.

12 червня депутати Затокської селищної ради зібралися на сесію і обрали нового секретаря ради замість відстороненого В'ячеслава Бокого.

Поділитися