06 листопада 2020 р. 19:23

Прокуратура вимагає повернути державі землю на схилах Чорного моря

Прокуратура вимагає повернути державі землю на схилах Чорного моря

Прокуратура Одещини звернулась до Господарського суду Одеської області з позовом, в якому вимагає усунути перешкоди у розпорядженні земельною ділянкою площею понад 1 га, вартістю майже 170 мільйонів гривень, що знаходиться у межах прибережної захисної смуги Чорного моря, шляхом визнання незаконними і скасування окремих пунктів рішень міської ради, визнання недійсними договору купівлі-продажу та державного акту на право власності на землю і зобов`язання повернути земельну ділянку до земель комунальної власності, що знаходиться на схилах узбережжя Чорного моря у межах міста Одеси.

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури.

Підставою звернення з вказаним позовом слугувало допущення Одеською міською радою порушень вимог земельного та водного законодавства щодо заборони передачі у приватну власність земельних ділянок, що знаходяться у нормативно визначених межах прибережної захисної смуги Чорного моря.

Слід зазначити, що така позиція прокуратури повністю узгоджується з баченням Європейського суду з прав людини щодо суспільної значимості повернення земель, розташованих у прибережно-захисній смузі, у власність держави.

Зокрема, у справах «Депаль проти Франції» і «Броссе-Трибуле та інші проти Франції» Європейський суд зазначав, що збереження прибережної зони, а особливо пляжів, місць, відкритих для всіх, є прикладом місць, які вимагають особливого порядку облаштування, а отже їх повернення у власність держави має мету загального інтересу – забезпечити вільний доступ до берегової смуги.

Нагадаємо, суд поновив право власності територіальної громади Одеси на приміщення площею 220 квадратних метрів вартістю понад 1 мільйон гривень по вул. Жоліо-Кюрі в Суворовському районі міста за позовом прокурорів Одеської місцевої прокуратури № 4.

Поділитися