16 жовтня 2020 р. 15:27

Прокуратура поновила слідство щодо перешкоджання Труханова журналісту «Радіо Свобода»

Прокуратура поновила слідство щодо перешкоджання Труханова журналісту «Радіо Свобода»

Прокуратура скасувала постанову слідчого про закриття справи по перешкоджанню журналістській діяльності Михайла Штекеля з боку мера Геннадія Труханова і його охоронців.

Слідство поновили завдяки зверненню журналіста та адвоката проєкту «Свої Люди» Віталія Матвєєва, повідомляє Вihus.info.

Йдеться про справу, відкриту через суд після судового засідання щодо розкрадання 185 млн грн в Одесі. В грудні 2018 року під час брифінгу після суду Геннадій Труханов відштовхнув кореспондента «Радіо Свобода» Михайла Штекеля, а згодом його охоронці відтягнули журналіста в сторону. Інцидент стався після засідання суду, в рамках якого Труханова й інших посадових осіб обвинувачують у привласненні 185 мільйонів гривень з одеського міського бюджету.

Журналіст звернувся до правоохоронців, однак лише з допомогою юриста платформи «Свої Люди» Віталія Матвєєва і через суд – вдалося добитись відкриття провадження щодо перешкоджання журналістській діяльності.

І ось нещодавно адвокат Матвєєв з’ясував, що слідчий ще в травні закрив кримінальне провадження. Постанова не надсилалася потерпілому, тому сторона не знала, про припинення слідчих дій.

Завдяки скарзі адвоката до Одеської міської прокуратури №2, постанова слідчого була скасована. Прокуратура погодилась з обґрунтуванням скарги та відновила розслідування кримінального провадження.

Нагадаємо, пресконференція журналістів за участю представника уповноваженого з прав людини відбулася 17 вересня в Одесі.

В грудні 2019 року суд зобов'язав Національну поліцію розслідувати перешкоджання журналістській діяльності Михайла Штекеля з боку Одеського міського голови Геннадія Труханова та його охоронців. 

Інцидент стався в грудні 2018 року. Невідомий відштовхнув журналіста «Радіо Свобода» Михайла Штекеля, коли той спробував поставити запитання Одеському міському голові Геннадію Трухановому в будівлі Малиновського суду. Журналіст звернувся в поліцію і Державне бюро розслідувань зі скаргою на дії міського голови Геннадія Труханова та, імовірно, його охоронців, а також на бездіяльність окремих співробітників одеської поліції.

У січні 2019 року поліція заявила про початок кримінального провадження за ч.1. ст.171 Кримінального кодексу України (перешкоджання професійній діяльності журналіста) через інцидент.

Поділитися