10 червня 2020 р. 10:35

Підозрюють у хабарництві: в Одесі знову затримали митника

Підозрюють у хабарництві: в Одесі знову затримали митника

Співробітники Служби безпеки України затримали державного інспектора Управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Одеської митниці за підозрою у систематичному отриманні хабарів.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ. 

Оперативники спецслужби встановили, що посадовець вимагав гроші від підприємств-імпортерів за безперешкодне оформлення вантажів. Розмір «відкатів» безпосередньо залежав від обсягів ввезених товарів та їхньої вартості. У середньому схема приносила зловмиснику на місяць до 2 тисяч доларів США. 

Затримали посадовця після отримання чергового хабара за переміщення через кордон партії тютюнових виробів.

У межах провадження відкритого за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України вирішуються питання щодо повідомлення затриманому про підозру, а також обрання йому запобіжного заходу та відсторонення від посади.

У разі доведення вини, затриманому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

ФОТО: ssu.gov.ua, od.gp.gov.ua

Нагадаємо, 14 травня у ДБР заявили, що в Одеській митниці викрили на хабарі начальника одного з митних постів. Згодом у СБУ розповіли про корупційні схеми, у яких, за даними Спецслужби, були задіяні одеські митники.

Після цих заяв керівник Одеської митниці дав пресконференцію, на якій розповів, що особисто його ніхто не затримував, і ніяких підозр керівництво Одеської митниці не отримувало. 

Однак 15 травня на засіданні колегії Державної митної служби за участі міністра фінансів Сергія Марченка та виконуючого обов’язки голови Держмитслужби Ігоря Муратова було прийнято рішення про припинення виконання обов’язків керівників восьми митниць, а керівнику Одеської митниці вручили попередження про наступне звільнення.

18 травня стало відомо, що виконуючий обов'язки голови Державної митної служби України Ігор Муратов призначив нового виконуючого обов'язки начальника Одеської митниці, звільнивши з цієї посади Михайла Грибанова.  Згідно з наказом, тимчасово керувати митницею буде начальник відділу митного аудиту Одеської державної митної служби Олег Погоріловський.

Поділитися