08 лютого 2020 р. 10:44

Охоронець, якого підозрювали у катуванні вихованців "Світанку", відбувся умовним терміном

Охоронець, якого підозрювали у катуванні вихованців "Світанку", відбувся умовним терміном

У п'ятницю, 7 лютого, у Малиновському районному суді Одеси відбулося судове засідання, на якому розглядалося кримінальне провадження стосовно співробітника приватної охоронної фірми "Центр". Охоронця обвинувачували у катуванні вихованців дитячого притулку "Світанок".

Про це повідомили у пресслужбі Малиновського райсуду. 

Дії обвинуваченого кваліфікуються за частиною 1 статтею 127 Кримінального кодексу України, а саме катуванні, тобто умисному заподіянні фізичного та морального страждання шляхом нанесення побоїв та інших насильницьких дій, з метою покарати потерпілого за дії, скоєні ним. Обвинуваченому загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

На початку судового засідання прокурор повідомив суд про намір надати угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим та можливість проведення подальшого судового розгляду без участі малолітньої потерпілої та її законного представника.

Крім того, прокурор заявив клопотання щодо розгляду справи у закритому судовому засіданні з метою нерозголошення відомостей, що принижують честь та гідність малолітньої потерпілої.

Вислухавши думку учасників судового процесу, суд видалився до нарадчої кімнати  та ухвалив провести закрити судове засідання по справі.

У подальшому, у закритому судовому засіданні прокурор надав до суду угоду про визнання винуватості між  прокурором та обвинуваченим та інші документи, необхідні для вирішення питання винесення вироку.

Суд видалився до нарадчої кімнати для прийняття рішення відносно поданої угоди.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між обвинуваченим та прокурором. Обвинуваченого визнали винним у скоєнні злочину, передбаченого частиною 1 статтею 127 Кримінального кодексу України та призначили покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки. Але оскільки між прокурором та обвинуваченим була угода про визнання винуватості, то, на підставі статті 75 Кримінального кодексу України, обвинуваченого звільнили від відбування покарання з іспитовим строком на 2 роки.

До набрання вироком законної сили, обвинуваченому обраний запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Нагадаємо, у дитячому притулку "Світанок" стався скандал через катування дітей. Двої вихованців притулку заявили, що працівники охоронної компанії примушували їх жувати використаний контрацептив, а також били та вимагали робити фізичні вправи під загрозою електрошокеру. 

Правоохоронці затримали співробітника охоронної компанії, якого підозрювали у катуванні дітей та обрали йому запобіжний захід у виді домашнього арешту.

Також були проведені обшуки у самому охоронному агенстві "Центр", співробітника якого підозрюють у катуванні.

Одеські волонтери заявили, що на їхнього товариша давлять через росзлідування подій, які сталися у дитячому притулку, зокрема, одного з волонтерів звинуватили у зґвалтуванні. Згодом дівчинка, яка заявила, що її зґвалтував волонтер, опинилася у психіатричній лікарні після спроби накласти на себе руки.

Крім охоронця, у поле зору поліцейських потрапив працівник поліції, якого підозрюють у побитті дітей. Поліцейського звільнили з лав Нацполіції.Пізніше стало відомо, що до побиття дітей можуть бути причасні троє правоохоронців.

Стосовно начальниці служби у справах дітей Одеської ОДА через події у "Світанку" прозпочали дисциплінарне провадження.

Поділитися