07 квітня 2020 р. 10:20

Одеському активісту Стерненку в будь-якому разі оголосять підозру у вбивстві, але є нюанси, - генпрокурорка

Одеському активісту Стерненку в будь-якому разі оголосять підозру у вбивстві, але є нюанси, - генпрокурорка

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова не має сумніву стосовно оголошення підозри голові громадської організації «Небайдужі» Сергію Стерненку

В інтерв'ю, яке вона дала «Українській правді», генпрокурорка пояснила, що різниця може бути в кваліфікації подій. Або це - вбивство, або - вбивство по самозахисту.  

«Дивіться, по Стерненку підозра буде в будь-якому разі, кваліфікація йде або 115-та стаття, або 118-та, але і так, і так це підозра. 115-та – це вбивство, 118-та – це вбивство по самозахисту. Різниця – в кваліфікації, і це зроблять слідчі і прокурори, а явно не генеральний прокурор. Ця справа для мене, як генерального прокурора, резонансна як справа стосовно активістів і ситуації з захисту активістів.  Зараз прийшла експертиза, будуть з нею розбиратися, будуть кваліфікувати. А чи буде підозра? Звичайно, підозра буде, просто розуміння, по якій статті, і це не від мене ініціатива буде відходити, і ні від кого. Тому що справа розслідується 2 роки, ви ж розумієте, що вона рано чи пізно завершиться? Питання кваліфікації», - пояснила вона. 

Раніше голова Тимчасової слідчої комісії щодо вбивства Катерини Гандзюк та нападів на інших громадських активістів опублікував пост з вимогою надання пояснень генеральним прокурором Іриною Венедіктовою щодо повідомлень, що були опубліковані напередодні в інтерв'ю ексзаступника генпрокурора Віктора Трепака, щодо справи лідера громадської організації «Небайдужі» Сергія Стерненка.

Ірина Венедиктова у свою чергу в інтерв'ю заявила, що не розуміє чому колишній заступник так на неї насів. 

«Віктор Миколайович зараз дає багато інтерв'ю, але у мене немає часу їх всіх читати.  З усією повагою до Віктора Миколайовича, я вважаю, що ми нормально працювали за той короткий період часу, що пройшов до перерозподілу обов'язків. От зараз я кожного дня бачу новий варіант, чому він звільнився. Тиждень тому він звільнився, тому що справа Катерини Гандзюк.  Зараз він пише – він звільнився, тому що я щось вимагала від нього по Стерненку. Потім він пише, що «зупинилася реформа прокуратури, тому я пішов». Мені ця позиція Віктора Миколайовича не дуже зрозуміла. І кожного дня я бачу нові претензії від нього до мене, але чомусь я їх бачу по наростаючій. Коли ми з ним працювали, таких претензій взагалі не було», - каже генпрокурорка.

Нагадаємо, в листопаді 2019 року стало відомо, що Служба безпеки України встановила ймовірного організатора замаху на активіста і ексглаву одеського «Правого сектора» Сергія Стерненка.

Служба безпеки України поки не повідомляє подробиці розслідування справи про напад на колишнього керівника одеського осередку «Правого сектора» Сергія Стерненка, оскільки воно ще не закінчено.

Замах на одеського активіста був скоєний 24 травня минулого року. Один з нападників отримав тоді смертельний удар ножем в область живота, а Сергій Стерненко потрапив до лікарні. Активіст вважає це помстою з боку влади Одеси за його активну громадянську позицію.

У листопаді минулого року керівництво генеральної прокуратури України передало справу Службі безпеки України для розслідування, так як підозрювало зв'язок між правоохоронцями та нападниками. Тепер суд зобов'язав генпрокуратуру забрати справу у СБУ і знову повернути його поліції.

ФОТО: «Українська правда»

Поділитися