24 грудня 2020 р. 16:17

Одеський суд звільнив від покарання військового моряка, обвинуваченого у державній зраді

Одеський суд звільнив від покарання військового моряка, обвинуваченого у державній зраді

Приморський суд Одеси  визнав військовослужбовця Військово-морських сил України винним у готуванні до державної зради у формі шпигунства і звільнив від кримінальної відповідальності за державну зраду.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними Служби безпеки України, судді врахували той факт, що після повернення на контрольовану державою територію військовослужбовець ЗСУ добровільно повідомив про всі обставини свого вербування та відмовився від виконання завдань ворожих спецслужб.

А відповідно до ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу, громадянин звільняється від відповідальності, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або її представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

Військова контррозвідка Служби безпеки України викрила агента спецслужб Російської Федерації із числа військовослужбовців Військово-Морських Сил Збройних Сил України, який був завербований Федеральною службою безпеки РФ під час відвідування тимчасово окупованої території Автономної республіки Крим у сімейних справах.

Оперативники встановили, що військовослужбовець під час перетину пункту пропуску з ТОТ АРК був завербований представниками російських спецслужб шляхом шантажу та психологічного тиску.

Так, співробітник ворожої спецслужби відпрацював українському військовослужбовцю завдання зі збору інформації військового характеру та суспільно-політичної обстановки в південному регіоні України.

Нагадаємо, в квітні Контррозвідники Служби безпеки також затримали у Києві фігуранта справи генерала Валерія Шайтанова, колишнього співробітника Центру спецоперацій «А» СБУ, який також підтримував контакти з полковником ФСБ РФ Єгоровим.

Поділитися