05 серпня 2020 р. 17:20

Одеських поліцейських зобов'язали розслідувати видалення журналістки з судового засідання за справою "Краяну"

Одеських поліцейських зобов'язали розслідувати видалення журналістки з судового засідання за справою "Краяну"

Прокуратура Одеської області зобов'язала Портофранківське відділення поліції розпочати кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності.

Про це повідомила спеціальна кореспондентка видання "Украинская Служба Информации" Катерина Петренко, яка сама визнана потерпілою.

Йдеться про інцидент що стався 17 березня у Приморському районному суді  Одеси коли Катерину Петренко та фотокореспондентку Наталю Довбиш примусили покинути відкрите судове засідання у резонансній справі одеського "Краяну" щодо міського голови Одеси Геннадія Труханова. Воно здійснювалось в режимі відеоконференції з Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. Журналістів силою випровадили із засідання судовий розпорядник Сергій Іскров та керівник судової охорони.

"Розпорядник діяв за вказівкою обвинуваченого Ігоря Кравченка також примушував мене піти, посилаючись на рішення Ради суддів щодо карантинних обмежень, які на той час мали суто рекомендаційний характер. Натомість розпорядник проігнорував наявність редакційного посвідчення, посилання на ч.3 ст.11 Закону України "Про судоустрій та статус суддів", а також інформацію про те, що колегія суддів Апеляційної палати Антикорсуду надала мені дозвіл транслювати подальші судові засідання без прив'язки до приміщення. Того ж дня ми написали заяви в поліцію за фактом перешкоджання журналістської діяльності. Як і передбачалось, поліція проігнорувала та не внесла це до ЄРДР. Довелося оскаржувати дії поліції в тому ж Приморському суді. Проте розгляд скарги успішно відкладали. Цікаво, що після інформаційного розголосу про цей злочин у пресі, Приморський суд на веб-порталі "Судова влада України" офіційно відхрестився щодо недопуску мене на судове засідання. Нібито засідання не відбувалось, а лише надавали приміщення для відеозв'язку. Разом з тим, учасник процесу, прокурор САП у цій справі Валентин Мусіяка назвав дії розпорядника та судової охорони незаконними. Як він наголосив, судове засідання було відкритим, а журналістам можна бути на ньому присутніми без прив'язки до приміщення", - написала журналістка у Facebook.

Потім, за словами журналістки, їй таки зателефонувала поліція. І сказала, що 3 червня прокуратура все ж таки знайшла в діях розпорядника та керівника судової охорони ознаки злочину і зобов'язала відкрити справу. 31 липня її допитали. Відомо, що також допитали керівника судової охорони.

Поділитися