11 травня 2020 р. 20:12

СБУ обшукала в Одесі 32 офіси та помешкання через махінації з ПДВ

СБУ обшукала в Одесі 32 офіси та помешкання через махінації з ПДВ

Служба безпеки України задокументувала протиправну діяльність міжрегіональних транзитно-конвертаційних груп, які надавали послуги з ухилення від сплати податків імпортерам з півдня України, причетним до контрабандних схем.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, співробітники спецслужби у межах досудового розслідування встановили, що організатори використовували схему штучного створення технічного імпортного податкового кредиту.

Вони також укладали нетипові експортні угоди за договорами комісії з суб’єктами господарювання з подальшою поставкою продукції за кордон. Це дає зловмисникам можливість сформувати від'ємне значення податкового кредиту та зменшити податкове навантаження. Протиправна схема дозволяє подавати неправомірні заявки для бюджетного відшкодування ПДВ підприємствам з пільговим оподаткуванням.  

У ході слідчих дій за 32 адресами в Одеському регіоні за робочими та домашніми адресами фігурантів кримінального провадження правоохоронці вилучили майже 80 печаток підприємств, задіяних у схемі, та підприємств-нерезидентів. Також виявлено паспорти громадян іноземних держав, готівку, електронні носії інформації, що використовуються учасниками злочинної групи, великий обсяг фінансово-господарської документації щодо взаємовідносин підприємств реального сектору економіки із фіктивними підприємствами та «купівлі-продажу» штучного податкового кредиту незаконно сформованого від підприємств-імпортерів.

Наразі на казначейських рахунках арештовано ліміти ПДВ на майже 600 мільйонів гривень.

Нагадаємо, Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області відсторонив від посади та обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту начальнику КП «Виробниче управління житлово-комунального господарства Затоківської селищної ради».

Поділитися