16 грудня 2020 р. 19:22

Насильство під одним дахом: в Одесі суд заборонив дебоширу наближатися до рідного батька

Насильство під одним дахом: в Одесі суд заборонив дебоширу наближатися до рідного батька

Суворовський районний суд Одеси 15 грудня частково задовільнив заяву про видачу обмежувального припису 26-річному сину, який неодноразово здійснював домашнє насилля щодо свого 59-річного батька.

Відтепер кривднику на півроку заборонено наближатися ближче ніж на 50 метрів до місця, де проживає постраждалий.

Такого рішення домігся адвокат Віталій Матвєєв.

Скандальна родина мешкає під одним дахом: батько із новою дружиною в одній частині будинку, син з матір’ю – в іншій. Проте на подвір’ї нерідко відбувалися серйозні конфлікти, що закінчувалися викликом поліції, зверненням до лікарні.

Неодноразово чоловік зі своєю дружиною зазнавали образ та тілесних ушкоджень під час сварок з сином. При цьому останній все одно дебоширив і вже отримував терміновий припис про заборону в будь-який спосіб контактувати з батьком протягом 10 днів. Однак це не врятувало: напруга в родини лишалася, син постійно провокував подружжя на конфлікт, регулярно лунали погрози, що переростали у бійку.

В результаті непоодинокі випадки вчинення домашнього насильства переросли у судовий процес про видачу обмежувального припису.

«Між сином та батьком виникають постійні конфлікти на підставі особистої неприязні. В той же час, враховуючи вік батька, син мав можливість уникнути конфліктної ситуації, проте поводив себе агресивно», – зазначив суд у своєму рішенні.

Складність ситуації додавало й те, що ніхто з членів родини не йшов на поступки. Більш того, ні батько, ні син не мають іншого житла, окрім спільного будинку. Проте, кожен з них користується різними частинами будинку. Це й дозволило суду вирішити застосувати тимчасове обмеження у вигляді заборони сину наближатися до проживання батька на відстань 50 метрів.

Додамо, цей випадок став черговим напрацюванням судової практики щодо протидії домашньому насильству, яке в якості реального прикладу фізичного насильства увійшло до семінару «Межі дозволеного і забороненого: Психологічні та правові грані», що проводився командою проєкту «Human Rights Clinic» під керівництвом адвоката Віталія Матвєєва. 

Нагадаємо, в Одеській області за 9 місяців 2020 року зареєстровано 16 тисяч 77 повідомлень про вчинені правопорушення, пов'язані з домашнім насильством. 

Громадський центр правосуддя в місті Татарбунари на Одещині долучився до проведення міжнародної акції «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства».

У червні правозахисники забили на сполох: через карантин у всьому світі збільшилася кількість випадків домашнього насильства: страждають жінки, діти, рідше - чоловіки. 

Поділитися