15 травня 2020 р. 22:01

Нападникам на Стерненка повідомили про підозру у хуліганстві

Нападникам на Стерненка повідомили про підозру у хуліганстві

Служба безпеки України оголосила підозру двом нападникам на активіста Сергія Стерненка. Молодиків підозрюють у хуліганстві.

Цю підозру слідчі СБУ підготували ще 23 квітня цього року,  повідомляє «Слідство.Інфо»

«За інформацією, наявною у редакції, фігурантам нападу Олександру Ісайкулу та Івану Кузнєцову висунули підозру за статтею 296 Кримінального кодексу України. Їм інкримінують «хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом»», - повідомляє видання.

У документі йдеться про те, що Ісайкул та Кузнєцов напали на Стерненка й побили його, коли той повертався додому. Кузнєцов під час сутички з активістом помер від ножового поранення в область серця. 

При цьому видання зауважує, що провадження щодо нападу на активіста було відкрите за кількома статтями. Зокрема, раніше цей злочин кваліфікуали як замах на його вбивство групою осіб. А згодом слідчі додали до провадження ще дві статті, які стосуються порушення недоторканності приватного життя й використання проти активіста спецтехніки для отримання інформації. Адже, як довідалося «Слідство.Інфо» із судових ухвал, у машині Стерненка виявили два GPS-трекери.

У СБУ кореспондентам видання підтвердили інформацію щодо «хуліганки», утім, пояснювати зміну кваліфікації там відмовилися.

Сам Сергій Стерненко на своїй сторінці у Facebook повідомив, що його викликали у СБУ на допит.

«18 травня о 9:00 я маю з'явитись до головного слідчого управління СБУ за адресою м. Київ, пров. Аскольдів, 3-А. Офіційно у виклику зазначено, що це у справі 1215 (проти мене) та для участі у слідчих і процесуальних діях», - повідомив він.

Нагадаємо, це вже не перший виклик активіста на допит. Так 11 травня голова громадської організації «Небайдужі» Сергій Стерненко отримав повістку з вимогою з'явитися до слідчого Служби безпеки України для допиту по справі про напад на нього під час якого він вбив одного та поранив другого нападника. 

Раніше суддя вищого антикорупційного суду задовольнила скаргуактивіста Сергія Стерненка на бездіяльність слідчого та зобов‘язала Національне антикоррупційне бюро України відкрити кримінальне провадження за його заявою у відношенні Генерального прокурора України Ірини Венедіктової.

В інтерв'ю «Українській правді» Ірина Венедіктова заявила, що прокуратура в будь-якому випадку буде пред'являти Сергію Стерненку підозру у вбивстві. При цьому, можливо, що будуть розслідувати вбивство з метою самозахисту або просто вбивство.

У листопаді 2019 стало відомо, що Служба безпеки України встановила ймовірного організатора замаху на активіста і ексголову одеського «Правого сектора» Сергія Стерненка.

Служба безпеки України поки не повідомляє подробиці розслідування справи про напад на колишнього керівника одеського відділення «Правого сектора» Сергія Стерненка, оскільки воно ще не закінчено.

Замах на одеського активіста був скоєний 24 травня минулого року. Один із нападників отримав тоді смертельний удар ножем в область живота, а Сергій Стерненко потрапив до лікарні. Активіст вважає напад помстою з боку влади Одеси за його активну громадянську позицію.

У листопаді минулого року керівництво Генеральної прокуратури України передало справу Службі безпеки України для розслідування, оскільки підозрювало зв'язок між правоохоронцями та нападниками. Тепер суд зобов'язав Генпрокуратуру забрати справу в СБУ і знову повернути її поліції.

Поділитися