15 травня 2020 р. 16:31

НАБУ завершило розслідування справи про 21 мільйон, переплачений за поглиблення дна в Одеському порту

НАБУ завершило розслідування справи про 21 мільйон, переплачений за поглиблення дна в Одеському порту

Детективи Национального антикорупційного бюро закінчили розслідування по факту завдання понад 21 мільйона 360 тисяч гривень збитків державному підприємству «Адміністрація морських портів України» та відкрили матеріали слідства для ознайомлення чотирьом підозрюваним та їхнім захисникам.

Про це повідомили у пресслужбі НАБУ. 

Слідство встановило, що у 2015 році підозрювані у змові організували закупівлю коштом державного бюджету послугу з будівництва причалу в Одеському морському торговельному порті у такий спосіб, що перемогу в ній здобула приватна компанія.

Ця компанія насправді не мала відповідного досвіду, а її пропозиція не відповідала умовам закупівлі. Під час виконання договору, в день фактичного початку виконання робіт, між директором компанії-переможця та директором компанії, яка здавала в оренду днопоглиблювальний караван, були підписані додаткові угоди, в яких суттєво збільшувалася вартість фрахту днопоглиблювального каравану. При цьому обидві компанії, як з’ясувало слідство, контролювала одна особа.

Внаслідок "оборудки" суттєво збільшилася вартість виконаних робіт, замовником яких була Одеська філія «АМПУ». Однак посадовці «АМПУ», зловживаючи своїм службовим становищем, підписали акти виконаних робіт і здійснили відповідний перерахунок коштів приватним компаніям. Через це держава в особі ДП «АМПУ» незаконно переплатила понад 21,36 млн грн.

Серед підозрюваних - колишній начальник Одеської філії ДП «АМПУ», заступник керівника Одеської філії ДП «АМПУ», директор приватної компанії-переможниці закупівлі та  ексдиректор приватної компанії-орендодавця днопоглиблювального каравану.

П’ятий підозрюваний у кримінальному провадженні, наближений до народного депутата України VII та VIII скликань, 20 березня був оголошений у міжнародний розшук.

Нагадаємо, детективи Національного бюро по процесуального керівництва прокурорів САП повідомили колишньому начальнику Одеської філії державного підприємства «Адміністрація морських портів України» та ще чотирьом особам про підозру у завданні державі збитків на суму понад 21 мільйони 360 тисяч гривень.

Нагадаємо також, співробітники оперативного підрозділу Служби безпеки України в Одеській області отримали інформацію, що службові особи державного підприємства, спільно з підконтрольними суб’єктами господарювання, протягом декількох років використовували майно ДП «АМПУ» без укладання договорів у встановленому законодавством порядку та за цінами, що не відповідають загально ринковим.

Поділитися