18 липня 2020 р. 17:39

Справа "Світанку": одна з колишніх вихованок померла

Справа "Світанку": одна з колишніх вихованок померла

16 липня померла колишня вихованка Центру соціально-психологічної реабілітації дітей ("Свтанок") Тетяна Борчук. Інформація про деталі смерті дівчини зараз не розголошуються.

За фактом смерті дівчини розпочато кримінальне провадження.

За інформацією Зої Мельник, яка одна з перших повідомила про скандал у "Світанку", саме Тетяна писала заяву про згвалтування. В минулому році після спроби залишити центр Тетяну побили, після чого в неї були спроби суїциду: "спроби суїциду фіксувалися неодноразово, але ніякої реальної психологічної допомоги дитині надано не було, її вперто продовжували використовувати в своїх цілях до останнього дня".

Навесні термін знаходження в центрі було вичерпано. 12 травня поліція розпочала пошуки Тетяни, яка залишила вже житло матері в с. Троїцьке (19 травня її знайшли). Але в липні вона знов зникла. 

В цьому році Тетяні мало виповнитися 18 років. 

Нагадаємо, служба у справах дітей Одеської обласної адміністрації змінює персонал Центру соціально-психологічної реабілітації дітей (колишній притулок «Світанок»). За інформацією пресслужби, ООДА співпрацює з правоохоронними органами та надала всю необхідну інформацію для розслідування фактів перевищення повноважень та застосування сили до вихованців працівниками Центру та іншими особами. Причетні особи притягнуті до відповідальності. 

11 червня відбулося підготовче судове засідання у справі за обвинуваченням двох виховательок Центру соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської ОДА (колишній притулок «Світанок») в невиконанні професійних обов'язків щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх внаслідок недбалого ставлення до них. Під час зачитування обвинувального акта обидві жінки-виховательки визнали свою провину.

Прокурори місцевої прокуратури №2 (Малиновський район Одеси) оголосили про підозру двом вихователькам обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей (колишній притулок «Світанок»).

У листопаді минулого року керівництво одеської поліції звільнило ювенального інспектора Хмельницького відділу Андрія Крецула, якого звинувачують у побитті вихованців обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей (колишній притулок «Світанок»).

Малиновський районний суд Одеси обрав запобіжним заходом для співробітників охоронного агентства «Центр», підозрюваного в катуваннях дітей, домашній арешт. Пізніше Малиновський районний суд визнав його винним і призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки. Однак, оскільки обвинувачений уклав угоду з прокурором, то суд звільнив засудженого від позбавлення волі і дав йому два роки умовного терміну.

Раніше співробітники правоохоронних органів обшукали офіси охоронного агентства «Центр», співробітників якого волонтери звинувачують в знущанні над підопічними Центру соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації ( «Світанок»).

Поліція почала розслідування за заявою однієї з вихованок Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації, про нібито зґвалтування її волонтером Лучезаром Панфіловим.

Співробітники Хмельницького райвідділу поліції в Одесі почали розслідування відносно співробітників комунального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації». Співробітників центру підозрюють в неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей.

У вересні 2018 року голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов розпорядився звільнити з посади директора дитячого притулку «Світанок».

Скандал розгорівся на початку серпня коли в соціальній мережі Facebook була оприлюднена інформація, яка могла свідчити про застосування фізичної сили до вихованців дитячого притулку. В Одеській обласній адміністрації створили комісію, яка перевірила діяльність притулку.

Пізніше з посади усунули начальника служби у справах дітей, а на початку вересня посадовиця  взагалі звільнилася.

Поділитися