27 липня 2020 р. 20:22

Державна компанія мало не подарувала австрійській фірмі, що винна їй 600 мільйонів, рутилу ще на 52 мільйони

Державна компанія мало не подарувала австрійській фірмі, що винна їй 600 мільйонів, рутилу ще на 52 мільйони

Спеціалізована антикорупційна прокуратура спільно із Національним антикорупційним бюро України у співпраці з новим керівництвом Акціонерного товариства «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» запобігли розтраті майна державного товариства на суму 52 млн гривень.

Як повідомили у пресслужбі прокуратури, встановлено, що 1 тисяча 845 тонн рутилового концетрату, який наразі перебуває в Одеському морському торговельному порту, за рішенням попереднього керівництва державного товариства мало бути безоплатно передано іноземній компанії-посередниці (Австрія). Проте з’ясувалося, що іноземна компанія має близько 600 млн грн боргів перед «ОГХК» і передача сировини може завдати «ОГХК» мільйонних збитків.

З метою недопущення завантаження та передачі сировини, нове керівництво держпідприємства звернулось до САП та НАБУ, які в свою чергу ініціювали накладення арешту на вищезгадану сировину в межах досудового розслідування фактів можливих зловживань на держпідприємстві.

15 липня 2020 року клопотання прокурорів та детективів про заборону відчуження рутилового концетрату на користь відповідної компанії нерезидента задоволено в повному обсязі і станом на сьогодні забезпечено його виконання.

Довідка. Рутил  — мінерал класу оксидів та гідрооксидів; діоксид титану ланцюжкової будови важливий компонент титанових руд, застосовується в електродної і лакофарбової промисловості. Рутил застосовують у виробництві губчастого титану, пігментного діоксиду титану, титанових сталей і карбідів, а також в керамічної промисловості. У харчовій промисловості відомий під номером E171.

Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до Вищого антикорупційного суду справу щодо хабара у розмірі 5 мільйонів доларів голові Фонду держмайна за призначення голови «Одеського припортового заводу». Про це повідомляє пресслужба відомства. Трьох осіб, що пропонували хабар, затримали одразу після надання першої частини неправомірної вигоди, а саме - 50 тисяч доларів. 

 

Поділитися