04 серпня 2020 р. 15:29

Суд переніс розгляд справи про гроші Кіотського протоколу

Суд переніс розгляд справи про гроші Кіотського протоколу

Вищий антикорупційний суд відклав до 25 серпня розгляд справи про спробу привласнення 366 мільйонів гривень п'ятьма особами, серед яких директор комунального підприємства «Одесаміськсвітло».

Про це повідомили у пресслужбі суду.

Йдеться про кошти, отриманні Україною в рамках Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату як компенсації продажу одиниць установленої кількості викидів парникових газів. 

Директора одеського КП звинувачують тому, що він підробив документи та забезпечив необхідними документами фіктивні підприємства для участі у тендерних закупівлях. 

Також обвинуваченим за цією справою є колишній працівник ВП «Южно-Українська АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом» якого звинувачують у пособництвi в заволодінні державними коштами та використання підробленого документа, тобто вчинення злочинів двох співробітників ДП «Укрекоресурс» − членів комісії з проведення конкурсних торгів, чиї дії кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 (замах на заволодіння чужим майном), ч. 4 ст. 358 (використання підробленого документу), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України.

Директору ДП «Укрекоресурс» інкримінували вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 (замах на заволодіння чужим майном), ч. 2 ст. 382 (невиконання рішення суду), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України.

В рамках досудового розслідування встановлено, що група осіб, до складу якої входили службові особи ДП «Укрекоінвест», шляхом забезпечення перемоги фіктивних компаній у тендерних процедурах «Капітальний ремонт шляхом технічного переоснащення світильників на основі ламп розжарювання на світильники на основі LED-технологій для скорочення викидів парникових газів та покращення соціально-економічних умов», вчинили замах на заволодіння державними коштами у сумі понад 336 млн гривень.

Нагадаємо, в 2017 році частина коштів, запозичених міською радою Одеси у Північної Екологічної Фінансової Корпорації (NEFCO), надійшла на рахунки розпорядників.

Нагадаємо також, що мер Одеси Геннадій Труханов в січні підписав розпорядження про створення робочої групи з реалізації проєкту «Підвищення енергоефективності об'єктів бюджетної сфери Одеси і реконструкція систем вуличного освітлення Одеси». В рамках угоди Одеська міська рада вирішила позичити у корпорації NEFCO 10 мільйонів 639 тисяч 346 гривень строком на п'ять років і під 3 % річних.

Поділитися