10 вересня 2020 р. 10:29

Антикорупційний суд не об'єднуватиме деклараційні справи Труханова

Антикорупційний суд не об'єднуватиме деклараційні справи Труханова

Вищий антикорупційний суд вирішив не об’єднувати матеріали кримінальних проваджень за обвинуваченням міського голови Одеси.

Про це повідомили у пресслужбі ВАКС.

Разом із цим, один суддя із колегії має окрему думку щодо ухвали, текст якої буде оприлюднений згодом. Йдеться про кримінальне провадження за обвинуваченням чиновника у декларуванні недостовірної інформації за 2015-2016 роки та нову справу за тією ж статтею, проте вже за 2017 рік. Хоча обвинувачення в обох справах висунуто одній і тій самій особі, проте вони стосуються різних обставин та мають різну доказову базу. 

Кримінальне провадження за обвинуваченням міського голови Одеси у декларуванні недостовірної інформації за 2017 рік надійшло до суду 7 серпня 2020 року. Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу, вказану справу передали раніше визначеній колегії суддів, оскільки на її розгляді вже перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням цієї самої особи. 

Під час судового засідання сторона обвинувачення та сторона захисту виступили проти об’єднання матеріалів проваджень. Заслухавши учасників процесу, суд також не знайшов підстав для об’єднання, оскільки провадження перебувають на різних стадіях судового процесу. Зокрема, у провадженні про недостовірне декларування за 2015-2016 років досліджено усі документи сторони обвинувачення та розпочато допит свідків. Нове провадження перебуває на підготовчому судовому засіданні. 

Колегія суддів ухвалила рішення передати обвинувальний акт у новому кримінальному провадженні з додатками до канцелярії ВАКС для здійснення автоматизованого розподілу справи. 

Нагадаємо, жодна кримінальна справа проти Одеського міського голови Геннадія Труханова не закрита.  

Зазначимо, що через усі ці справи, де мер Одеси є обвинуваченим, прокуратура проситиме Вищий антикорупційний суд заборонити міському голові Одеси Геннадію Труханову займати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Нагадаємо, раніше видання  «Слово і діло» зазначило, що строк давності за обвинуваченням одеського міського голови Геннадія Труханова в поданні недостовірної інформації в деклараціях за 2015 та 2016 роки сплинув 31 березня, однак захисники мера не захотіли просити про закриття справи за цією статтею.

Журналісти вважають, що адвокати прагнуть домогтися закриття провадження за іншою причиною – відсутність складу злочину.

Утім Геннадію Труханову вже встигли вручити нову підозру про недостовірну інформацію в декларації за 2017 рік. У ній строк давності закінчується в березні 2021 року. Тому цей епізод можуть встигнути приєднати до того, який уже слухається в суді. Обвинувальний акт за цією справою вже також скерували до суду

Поділитися