29 липня 2022 р. 15:20

Захарівська селищна рада неефективно використала держсубвенцію на Інтернет, - аудитори

Захарівська селищна рада неефективно використала держсубвенцію на Інтернет, - аудитори

Фахівці Південного офісу Держаудитслужби завершили перевірку дотримання законодавства у сфері публічних закупівель при проведенні Захарівською селищною радою Роздільнянського району Одеської області відкритих торгів з послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету за період з 1 січня 2021 року по 31 травня 2022 року.

Як повідомили в Південному офісі Держаудитслужби, під час перевірки встановлені випадки неефективного управління і використання коштів, отриманих у межах реалізації програми Кабінету Міністрів «Інтернет-субвенція» для підвищення доступності до Інтернету сільських мешканців. Також, установлено й випадки не наданих взагалі послуг.

Головним переможцем відкритих торгів стало ПП «Діамант-ТВ», укладено 12 договорів на загальну суму 794, 5 тис. грн, хоча підприємство не відповідало всім необхідним критеріям, установленим для переможця. Таке порушення процедури керівництво Захарівської селищної ради пояснило браком часу та великим обсягом документів. Напевне, через брак часу акти здачі-приймання виконаних послуг на підключення шкіл, дитячих садків, будинків культури, бібліотек та ФАПів у кількох населених пунктах підписані без тестування роботи Інтернет-мережі.

Тому під час перевірки виявлено, що, скажімо, будівлю ФАПу в с. Новозаріцьке, яку за документами облаштовано Wi-Fi, взагалі зачинено, а прийом хворих тимчасово здійснюється у приміщенні старостату. У бібліотеці села інтернет-обладнання немає.
Не було необхідного комп’ютерного обладнання і у приміщенні ФАПу с. Василівка, у кабінеті проводили ремонт, а прийом хворих ‒ у старостаті. Провести тестування послуги у Василівському дитячому садку також не вдалося через те, що не було самого дитячого садка. У селищній раді цей прикрий факт пояснили технічною помилкою при формуванні проєкту договорів, яку чомусь не виправили надалі у договорі з виконавцем.

Не було проведено тестування послуги у приміщенні школи с. Росіянівка через те, що паролю для підключення до мережі Wi-Fi не знали ані вчителі, ані працівники селищної ради.

У Новошибському клубі провести тестування послуги з використанням кабелю теж не вдалося через брак самого кабелю. Знову ж таки, селищний голова пояснив брак важливого обладнання тим, що приміщення сільського клубу в нічний період не охороняється, а тому комп’ютерна техніка (ноутбук) разом з іншим приладдям зберігається вдома у завідувача сільського клубу.

У деяких об’єктах соціальної інфраструктури показники швидкості доступу до Інтернету не відповідали вимогам договорів. А в селах Карабанове, Глубокояр, Онилове, Савчинське встановлено улаштування лише кабель-каналу до кожного закладу.

Захарівській селищній раді аудитори надіслали вимогу щодо усунення виявлених порушень та склали два протоколи про адміністративне правопорушення на головного бухгалтера.

Матеріали перевірки закупівлі передали до Одеської обласної прокуратури.

Поділитися