07 жовтня 2022 р. 12:05

Зафрахтоване в рамках продовольчої програми ООН судно покинуло порт Чорноморська

Фото: Міністерство інфраструктури

(Фото: Міністерство інфраструктури)

Балкер New Island, зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) Організації об'єднаних націй вийшов з порту "Чорноморськ".

Як повідомили у пресслужбі Міністерства інфраструктури України, на його борту 30 тисяч тонн пшениці для жителів Ефіопії.

Балкер приєднався до каравану з двома іншими суднами, які вийшли з портів "Одеса" та "Південний" й став п'ятим судном, зафрахтованим ООН за цією програмою. Разом ці судна доправлять 56,6 тис. тонн пшениці та кукурудзи для країн Африки, Азії та Європи.

З моменту виходу першого судна з українським продовольством експортовано 6,4 мільйонів тонн агропродукції.

Всього з українських портів вийшли 285 суден з продовольством для країн Азії, Європи та Африки. Зокрема, п'ять суден, які були зафрахтовані ВВП ООН, вивезли понад 150 тис. тонн української пшениці для Ефіопії, Афганістану та Ємену.

5 жовтня експорт зерна з портів Одеси, Южного та Чорноморська з початку роботи "зернової ініціативи" перевищив 6 мільйонів тонн. 

2 жовтня вже п'яте судно, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою Організації об'єднаних націй, увійшло у порт в Одеській області для завантаження зерном.

Перше судно за Всесвітньою продовольчою програмою ООН вийшло з порту Південний 14 серпня. Це був балкер Brave Commander, зафрахтований Світовою продовольчою програмою ООН (WFP) із 23 тисячами тонн зерна. 

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Поділитися