28 серпня 2022 р. 11:08

За минулу добу до українських портів на Дунаї пройшла рекордна кількість суден

Фото: Міністерство інфраструктури.

(Фото: Міністерство інфраструктури.)

Українське гирло Бистре та румунський канал Суліна минулої доби пропустили до українських портів "Ізмаїл", "Рені" та "Усть-Дунайськ" 11 суден із загальним обсягом 45 тисяч тонн.   

Як зазначив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, це рекордний показник з 24 лютого, початку повномасштабного вторгнення росії. 

Він також наголосив, що через гирло Бистре суднового ходу Дунай - Чорне море пройшли сім суден, а через румунський канал Суліна - чотири.

Загалом, зо словами міністра, з березня Дунайські порти провезли понад 4 млн тонн зерна — на даний момент це більше, ніж усіма іншими видами транспорту. Причому обсяги перевезення суттєво збільшилися з 16,5 тисяч тонн в березні до 1,4 мільйонів тонн - в липні.

"Це чудові результати, але точно не остаточні. Навіть зі стабільною роботою Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції Чорним морем Міністерство інфраструктури продовжує удосконалення експортної логістики на Дунаї. Зокрема, створюємо умови для безперешкодного сполучення між портами залізничними шляхами, в тому числі забезпечуючи пряме залізничне сполучення (Відновлену залізничну лінію "Басарабяска-Березіне" ввели в експлуатацію 22 серпня, - ред.)", - наголосив Олександр Кубраков.

За його словами, за умови системних інвестицій та виконання  програми з модернізації портів на Дунаї можливо збільшити їхню потужність до 25 млн тонн вантажів на рік.   

"До речі, вже стартував спільний проект Міністерства інфраструктури та ЄБРР щодо дослідження експортної логістики у Бессарабії. За два місяці ми отримаємо пропозиції для планування державних, державно-приватних та приватних інвестицій, міжнародних проєктів та проєктів за кошти міжнародних фінансових організацій", - стверджує міністр.

Гирло Бистре відкрилося для проходу суден після серії підривів на мінах на початку серпня. 

Наприкінці липня та на початку серпня в гирлі підірвалося три судна. Так у гирлі Бистре на Одещині 1 серпня на міні підірвався плавкран, який мав підняти лоцманський катер "Орлик", що також підірвався на міні за день до цього

Вперше про пошкодження міною судна профільне видання про судноплавство Ukrainian Shipping Magazine повідомило 28 липня. Тоді підірвалося мале гідрографічне судно "Шляховик". Це судно належить державній установі "Держгідрографія", однак відремонтувати його обіцяє Українське Дунайське Пароплавство.

Поділитися