01 жовтня 2022 р. 14:51

За 2 місяці роботи «зернової ініціативи» Україна експортувала майже 6 мільйонів тонн зерна

Фото: Міністерство інфраструктури

(Фото: Міністерство інфраструктури)

В ході реалізації «зернової ініціативи» з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» у серпні-вересні до країн Європи, Азії та Африки було відправлено, враховуючи сьогоднішні судна, 5,7 млн тонн агропродукції. Всього з українських портів вийшли 252 судна з агропродукцією.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.

В міністерстві зазначають, що у вересні, в порівнянні з серпнем, кількість експортованої продукції зросла у понад 2 рази, а кількість суден, які вийшли з портів — майже в 3 рази. Такі показники свідчать про довіру світу до «зернового коридору» і готовність світових інституцій, бізнесу брати участь у купівлі та транспортуванні української агропродукції.

(Інфографіка міністерства не враховує сьогоднішні судна)

Окрім цього, в співпраці зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН уже вийшли 4 судна з понад 120 тис. тонн пшениці для населення Ефіопії, Ємену та Афганістану. Найближчим часом до Чорноморська зайде п’яте судно під завантаження 30 тис. пшениці для Сомалі. Загалом до країн Африканського континенту було відправлено майже 1 мільйон тонн зерна. Україна залишається гарантом світової продовольчої безпеки.

(Інфографіка міністерства не враховує сьогоднішні судна)

Наявність українського зерна на світових ринках позитивно впливає на рівень цін. Так вартість пшениці на європейських та американських ринках суттєво впала. Продовольство стає доступнішим для тих, хто знаходиться за крок від гуманітарної катастрофи.

(Інфографіка міністерства не враховує сьогоднішні судна)

Сьогодні ж, 1 жовтня, з портів Великої Одеси вийшли 11 суден з 217,6 тис. тонн агропродукції.

Серед них балкер QUEEN LILA, який перевозить 29 тис. тонн ячменю до Лівії.

З Одеського порту вийшли балкери STELLINA, QUEEN LILA, INANDI, SAM.

З порту Чорноморська вийшли FORTUNE EXPRESS, PS DREAM, LILA II, BARON, а з порту «Південний» - LADY DIVINA, AHMED CAN, IASOS.

28 вересня з портів "Чорноморськ" та "Південний" вийшли чотири судна з 115 тисячами тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи.

Обсяг агропродукції, експортованої з портів Великої Одеси, тобто з Одеси, Чорноморська та Южного, перевищила 5 мільйонів тонн 27 вересня.

Перше судно за Всесвітньою продовольчою програмою ООН вийшло з порту Південний 14 серпня. Це був балкер Brave Commander, зафрахтований Світовою продовольчою програмою ООН (WFP) із 23 тисячами тонн зерна. 

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Поділитися