11 серпня 2022 р. 15:38

З портів "Великої Одеси" вже вийшли 12 суден продовольства

Фото: Shutterstock

(Фото: Shutterstock)

Тимчасовий координатор ООН у Спільному координаційному центрі у Стамбулі Фредерік Кенні повідомив, що очікується "великий сплеск" заявок на перевезення українського зерна – після того, як Росія, Україна, Туреччина та ООН погодили процедури таких перевезень.

На брифінгу у 10 серпня він наголосив, що наразі забезпечений вихід 12 суден із українських портів, що перевозять понад 370 тисяч метричних тонн зерна та інших продовольчих продуктів.

Було також надано дозволи на прибуття в українські порти чотирьох суден. 

Фредерік Кенні заявив, що Спільний координаційний центр не виявив на судах, які беруть участь у вивезенні продовольства з України, жодних порушень умов Чорноморської ініціативи.

Він також сказав, що зараз Центр аналізує чинні процедури, щоб знайти способи скоротити час проведення інспекцій, не знижуючи при цьому їх точності та повноти. Наразі інспекція займає від двох до чотирьох годин.

"Були вироблені детальні інструкції судам, які беруть участь в ініціативі, тим, хто керує судами, та власникам щодо безпеки навігації, отримання дозволів, порядку проведення інспекцій та необхідних документів", – повідомив тимчасовий координатор.

Спільний координаційний центр було відкрито два тижні тому після підписання 22 липня угод про Чорноморську ініціативу.

Мета ініціативи – сприяти безпечній навігації суден усередині та з українських портів для вивезення українського зерна, продовольства та добрив. У Центрі спільно працюють українські, турецькі, російські та оонівські представники.

Між тим судно Razoni, що першим вийшло з Одеського порту із вантажем кукурудзи, пришвартувалося у порту Мерсіна у Туреччині.

Перше з початку російської агресії судно з українським збіжжям вирушило з порту Одеси наприкінці дев'ятої години 1 серпня. Судно йшло до Лівану проте там його не прийняли, аргументувавши відмову тим, що вантаж запізнився на п'ять місяців.  

Спільний координаційний центр при ООН узгодив вихід двох суден з Чорноморська Одеської області 9 серпня в рамках зернової ініціативи.

8 серпня в ході реалізації "зернової ініціативи" вранці з порту "Південний" вийшло перше з 24 лютого судно з українським продовольством – балкер SACURA прямує до Італії.

7 серпня з портів "Одеса" та "Чорноморськ" вийшов другий караван з українським продовольством – три судна з Чорноморська та ще одне з Одеси.

Поділитися