13 жовтня 2022 р. 13:44

З портів Великої Одеси вийшли шість суден

Фото: Мінінфраструктури

(Фото: Мінінфраструктури)

Караван з шести суден, навантажених 154 тисячами тонн української агропродукції, вийшли 13 жовтня з портів Великої Одеси до країн Азії та Європи.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства інфраструктури України.

Зокрема:

  • З Одеського порту вийшов балкер DIGNITY,
  • З порту «Чорноморськ» вийшли - WEI HE, YAF S,
  • З порту «Південний» вийшли судна AK HAMZA, MARLEN, IRMGARD.

Загалом з моменту виходу першого судна з українським продовольством вже експортовано 7 мільйонів 380 тисяч тонн агропродукції у трюмах 331 судна до країн Азії, Європи та Африки.

Разом із тим зараз ООН працює над можливістю продовжити дію "зернового коридору", термін якого добігає кінця наприкінці листопаду. 

"Генеральний секретар і його команда ведуть інтенсивні перемовини з цих питань. Пан Гутерреш і команда наполегливо працюють над розширеною Чорноморською зерновою ініціативою", - заявив речника ООН Стефан Дюжаррік 11 жовтня.

Караван з дев'яти суден з понад 150 тисячами тонн агропродукції в трюмах вийшов з портів Великої Одеси до країн Африки, Азії та Європи 12 жовтня.

11 жовтня в рамках реалізації "зернової ініціативи" з портів "Одеса", "Південний" та "Чорноморськ" вийшли сім суден. На їх борту 177,5 тисяч тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи.

Раніше балкери Argonaut, Alia та Mehmet Вey вийшли в складі каравану з 13 суден з портів Одеси, Южного та Чорноморська 9 жовтня. 

8 жовтня, з портів Великої Одеси до країн Азії та Європи вийшли сім суден з 172,6 тис. тонн агропродукції. 

7 жовтня з порту "Чорноморськ" вийшов балкер New Island, зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) Організації об'єднаних націй.

5 жовтня експорт зерна з портів Одеси, Южного та Чорноморська з початку роботи "зернової ініціативи" перевищив 6 мільйонів тонн. 

2 жовтня вже п'яте судно, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою Організації об'єднаних націй, увійшло у порт в Одеській області для завантаження зерном.

Перше судно за Всесвітньою продовольчою програмою ООН вийшло з порту Південний 14 серпня. Це був балкер Brave Commander, зафрахтований Світовою продовольчою програмою ООН (WFP) із 23 тисячами тонн зерна. 

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Поділитися