30 серпня 2022 р. 12:33

З портів Великої Одеси вийшли шість суден, одне з яких зафрахтоване програмою ООН

Фото: Адміністрація морських портів

(Фото: Адміністрація морських портів)

Судно Karteria, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН для допомоги населенню Ємену, вирушило 30 серпня у складі каравану з шести суден, які вийшли з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Про це повідомили у пресслужбі Адміністрації морських портів України, зазначивши, що це друге судно, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН.

Загалом на борту цих шести суден 183 тисяч тонн української агропродукції, а на борту Karteria, зокрема, 37,5 тисяч тонн пшениці для Ємену, який знаходиться в стані гуманітарної катастрофи. За даними ООН, в Ємені від голоду потерпають 16 мільйонів людей.

"Менш ніж за місяць роботи Ініціативи ми експортували майже півтора мільйона тон агропродукції і це досить значний результат. Утім, ми маємо вийти на 100-150 суден на місяць і загальною пропускною здатністю 5 мільйонів тонн на місяць з трьох портів Великої Одеси. Ми розуміємо свою глобальну місію та відповідальність перед країнами, яким потрібне українське продовольство. Караван, який вийшов сьогодні — черговий крок України назустріч цивілізованому світу", - наголосив Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Загалом, у ході реалізації Ініціативи про безпечне транспортування агропродукції вже 61 судно вирушило із українських портів. На їх борту близько 1,5 млн тонн агропродукції.

Перше судно за Всесвітньою продовольчою програмою ООН вийшло з порту Південний 14 серпня. Це був балкер Brave Commander, зафрахтований Світовою продовольчою програмою ООН (WFP) із 23 тисячами тонн зерна.

13 серпня балкер FULMAR S вийшов у напрямку Туреччини з порту «Чорноморськ». Судно об’єдналося в караван з балкером THOE.

12 серпня, з портів "Чорноморськ" та "Південний" з українським продовольством вирушив п’ятий караван.

22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

В рамках реалізації домовленостей з вантажем української кукурудзи уже було відправлено 4 судна: RAZONI, NAVI STAR, ROJEN та POLARNET. Вони перевозять понад 80 тис. тонн кукурудзи.

Поділитися