27 серпня 2022 р. 09:58

З портів Одещини менш ніж на місяць експортували перший мільйон тонн агропродукції

Фото: Міністерство інфраструктури

(Фото: Міністерство інфраструктури)

З розблокованих портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» з 1 серпня «зерновим коридором» експортували 1 млн тонн українського продовольства.

Про це повідомляють в Міністерстві інфраструктури України.

За цей час з портів Одещини вийшли 44 судна, пунктами призначення яких є 15 країн світу.

«Менше ніж за місяць перший мільйон тонн українського продовольства в рамках «зернової ініціативи» відправлено на експорт. Для порівняння, практично стільки ж агропродукції сумарно було експортовано автотранспортом за період з березня цього року.

Відзначу, що для експорту минулорічного та цьогорічного врожаю нам потрібно вийти на перевалку не менше ніж 3 мільйони тонн на місяць з трьох портів Великої Одеси», — прокоментував міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Кубраков подякував партнерам з ООН та Туреччини за співпрацю, а також зазначив, що сподівається на збереження існуючої позитивної динаміки та збільшення обсягів перевалки.

На це розраховують і в Туреччині. Нещодавно міністр оборони Хулусі Акар, наголосив під час зустрічі із генсеком ООН Антоніу Гутеррешем, який відвідав Стамбул, що Туреччина очікує на збільшення обсягів експорту зерна з портів Одещини та подальше покращення показників.

22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

Зазначимо також, що Укрзалізниця теж з початку серпня перевезла понад 1 мільйон тонн зерна. За даними УЗ, через сухопутні прикордонні переходи спрямовано 549 тис. тонн, у бік морських портів – 467 тис. тонн.

Лідерами зі збору врожаю в Україні цього року стали: Миколаївська область – 86% від загальної кількості, Одеська – 85%, Волинська та Дніпропетровська – 70%, Кіровоградська – 60%.

Поділитися