25 липня 2022 р. 19:33

З морського порту "Чорноморськ" розпочнеться вивезення українського зерна

З морського порту "Чорноморськ" розпочнеться вивезення українського зерна

Відновлення експорту українського зерна розпочнеться із порту "Чорноморськ".

Про це сказав заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Протягом найближчої доби ми будемо готові працювати по відновленню експорту агропродукції з наших портів. Мова йде про порт "Чорноморськ" - він буде перший. Потім буде Одеса і потім порт "Південний", - повідомив він.

Юрій Васьков зазначив, що протягом двох тижнів Україна буде технічного готова експортувати агропродукцію з усіх трьох портів.

За словами заступника міністра, сьогодні буде затверджено документ, який визначатиме місця, куди прибуватимуть судна для того, щоб формувати каравани.

"Ми сподіваємось, що перше відправлення буде здійснене протягом цього тижня", - додав Юрій Васьков.

Сам міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що відкриття портів дозволить отримувати мінімум один мільярд доларів на місяць.

"Важливо, щоб наші фермери отримали фінансування вже у цьому році і мали можливість займатись посівною кампанією наступного сезону. Інакше - ми втратимо весь виробничий цикл і цілу галузь сільського господарства", - зазначив він.

Між тим Сполучені Штати працюють з Україною над «планом Б» щодо виведення експорту зерна з країни після нападу росії на Одеський порт.

Йдеться про удар по морському порту Одеси лише через день після того, як Київ і москва підписали угоду про дозвіл на експорт зерна з українських чорноморських портів, що викликало гнів і занепокоєння щодо майбутньої угоди, спрямованої на послаблення глобальної продовольчої кризи, викликаної війною.

Поділитися