16 жовтня 2022 р. 13:22

З двох портів Одещини вивезли 140 тисяч тонн українського збіжжя

Фото: Мінінфраструктури

(Фото: Мінінфраструктури)

Черговий караван з чотирьох суден вийшов 16 жовтня, з портів "Одеса" та "Південний" зі 140 тисячами тонн української агропродукції.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства інфраструктури України.

Серед них балкер Eaubonne який доставить 53,3 тисячі тонн пшениці до Кенії. Це вже другий балкер до цієї країни. Перший балкер Super Henry з 51,4 тис. тонн пшениці сьогодні став під розвантаження в порту Момбаси (Кенія).

ФОТО: Мінінфраструктури

За весь час роботи ініціативи в напрямку Африки було відправлено 1,1 мільйон тонн продовольства. Зокрема, з портів Великої Одеси вийшли вже п'ять суден, зафрахтованих Всесвітньою продовольчою програмою Організації об'єднаних націй. На їх борту понад 120 тисяч зерна для жителів Ефіопії, Ємену та Сомалі.

15 жовтня, з одеських портів вийшли сім суден зі 101 тисячею тонн агропродукції. Вони прямують до країн Азії та Європи. 

Перше судно за Всесвітньою продовольчою програмою ООН вийшло з порту "Південний" 14 серпня. Це був балкер Brave Commander, зафрахтований Світовою продовольчою програмою ООН (WFP) із 23 тисячами тонн зерна. 

13 жовтня караван із шести суден, навантажених 154 тисячами тонн української агропродукції, вийшов з портів Великої Одеси до країн Азії та Європи.

Того ж дня представник рф при ООН у Женеві Геннадій Гатілов заявив, що росія може вийти з зернової угоди, якщо начебто не будуть виконані її вимоги щодо експорту російського зерна та добрив до країн Африки та Азії. Втім, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світ не дати росії продовжувати свій шантаж:

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Поділитися