17 вересня 2022 р. 13:09

З Чорноморська вийшло судно з 30 тисячами тонн пшениці для Ефіопії

Фото: Одеська обласна військова адміністрація

(Фото: Одеська обласна військова адміністрація)

Сьогодні, 17 вересня, з Чорноморська вийшло чергове судно з продовольством для країн Африки.

Як повідомили в Одеській обласній військовій адміністрації, рамках «зернової ініціативи» балкер IKARIA ANGEL перевезе 30 тонн пшениці.

Судно під прапором Панами, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН, вирушило вранці з порту Чорноморська до порту в Джибуті, через який надходять гуманітарні вантажі до африканських регіонів.

«Це зерно буде розповсюджено в Ефіопії, країні, яка відчуває продовольчу небезпеку після чотирьох років посухи. Частина населення Ефіопії, згідно з висновками ООН, наразі знаходяться на межі продовольчої катастрофи. В рамках Програми ООН буде додатково закуплено ще 190 тисяч тонн зернових для подальшого експорту в країни, що потерпають від нестачі продовольства» - зазначив Міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Окрім IKARIA ANGEL, сьогодні з українських портів відправились ще 9 суден.

У ході реалізації Ініціативи про безпечне транспортування агропродукції вже 23 судна вирушили з українських портів до країн Африки. На їх борту 0,64 млн тонн продовольства.

Загалом, українські порти залишили 159 суден з 3,6 млн тонн агропродукції.

Зазначимо, що з початку року з України експортували понад 6 мільйонів тонн зерна. А загальна кількість експортованого портами "Одеси", Чорноморська" та "Південного" продовольства станом на 14 вересня склала 3,1 мільйон тонн.

12 вересня Балкер Ikaria Angel, зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) ООН, прибув до порту "Чорноморськ" під завантаження 30 тисячами тонн пшениці.

Це вже третє судно зафрахтоване ООН. Друге вийшло з Одещини 30 серпня. 

Перше судно за Всесвітньою продовольчою програмою ООН вийшло з порту Південний 14 серпня. Це був балкер Brave Commander, зафрахтований Світовою продовольчою програмою ООН (WFP) із 23 тисячами тонн зерна. Караван з дев'яти суден, із загальним завантаженням у 163,8 тис. тонн агропродукції, вийшов 12 вересня з портів Одеси, Чорноморська та Южного в рамках "зернової ініціативи". 

Поділитися