27 серпня 2022 р. 18:15

З 1 вересня українські перевізники зможуть їздити до Молдови за спрощеними правилами

З 1 вересня українські перевізники зможуть їздити до Молдови за спрощеними правилами

Україна та Молдова скасували дозволи на міжнародні вантажні перевезення, нововведення набувають чинності з 1 вересня.

Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури.

Домовленостей вдалося досягти напередодні символічного для Молдови свята - Дня Незалежності Республіки, яке відзначається сьогодні, 27 серпня.

Після підписання «транспортного безвізу» з країнами Європейського союзу Молдова залишалась єдиною державою на українських кордонах, з якою не було повністю скасовано дозвільний режим для наших перевізників.

"З огляду на великий обсяг вантажів, який зараз рухається у бік Молдови, підписання двостороннього протоколу зніме ризик зупинки руху нашого експорту", - зазначають в міністерстві.

Дозвільний режим буде збережений для нерегулярних пасажирських перевезень (у наступному році сторони обміняються 2200 дозволами) та для перевезень до або з третіх країн (Україна отримає 10 000 дозволів на 2023 рік).

«Двостороннє скасування дозволів на міжнародні вантажні перевезення, відкриття кілька днів тому залізничної ділянки «Березине - Басарабяска», яка не працювала більше 20 років — це чудові приклади співробітництва у транспортній сфері, посилення взаємодії між Україною та Молдовою

Тепер наше завдання — максимально використати нові можливості для посилення економік наших країн перед загрозами, які несе російська військова агресія та російська політика загалом», — заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Заступник Міністра інфраструктури України Мустафа Найєм назвав це другою великою транспортною подією після відновлення сполучення на ділянці Березине – Басарабяска. Він зазначив, що за попередніми підрахунками вантажів може вирости на 10 мільйонів тонн щороку.

Також сьогодні в міністерстві повідомили, що з розблокованих портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» з 1 серпня «зерновим коридором» експортували 1 млн тонн українського продовольства.

Зазначимо також, що Укрзалізниця теж з початку серпня перевезла понад 1 мільйон тонн зерна. За даними УЗ, через сухопутні прикордонні переходи спрямовано 549 тис. тонн, у бік морських портів – 467 тис. тонн.

Поділитися