05 березня 2022 р. 15:26

Які українські компанії припинили роботу в Росії

Які українські компанії припинили роботу в Росії

Українські компанії масово відмовляються працювати на території РФ через війну з Україною. 

Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними.

Ось перелік бізнесів, які припинили спiвпрацю з росіянами. Більшість цих компаній розмістили на своїх сайтах антивоєнні банери та заклики виходити на масові протести проти війни. Список буде поповнюватися.

Онлайн-сервіси

Jooble — міжнародний сайт з пошуку роботи, яким щодня користуються мільйони людей в 71 країні світу. Засуджуючи військову агресію Російської Федерації, Jooble припинив роботу служб компанії в доменах зон "ru" та "by". Відсьогодні користувачі з цих країн бачитимуть антивоєнний банер.

Djinni — сайт пошуку вакансій для IT-сфери. Більше не працює з бізнесом та користувачами з РФ та Білорусі. Компанія засудила війну та підтримали ЗСУ. 

Freelancehunt — одна з найпопулярніших фріланс-бірж для пошуку замовлень. Заблокувала російських користувачів з можливістю виведення коштів. 

Tiu.ru — один з найбільших маркетплейсів на російському ринку, заснований українськими розробниками. Щомісяця платформу відвідувало понад 20 млн користувачів, а обіг перевищував 100 млн доларів. Tiu.ru, який був зроблений як аналог китайської Alibaba.com, відтепер став недоступний у Росії. Повідомивши про це в соцмережах, маркетплейс доклав до своєї заяви список російських міст та майбутніх антивоєнних мітингів. 

MEGOGO — провайдер цифрового та розважального контенту. Онлайн-кінотеатр Megogo, який був заснований у 2011 році і став одним з найбільших на ринку Росії, більше не транслюватиме там фільми та серіали: після початку бойових дій він вiдкликав франшизу, пообіцявши користувачам повернути гроші за підписки. Крім того, сервіс видалив зі своєї бібліотеки усі російські фільми та відкрив безкоштовний доступ для всіх українських користувачів.

Parimatch — український сервіс онлайн-ставок та букмекерської діяльності. Залишає російський ринок та скасовує франшизу з Росії. 

Виробники програмного забезпечення

Readdle — українська продуктова IT-компанія, яка займається розробкою популярних додатків: Documents, Scanner Pro, PDF Expert, Calendars, поштового клієнта Spark і B2B-продукту Fluix. Видалила свій софт з російського App Store та Google Play.

Виробники продукції

Nemiroff — один з найпопулярніших виробників алкогольних напоїв. Український бренд, виробничі потужності якого розташовані в Немирові Вінницької області, скасував ліцензію на виробництво своєї продукції в Росії.

Sister’s Aroma — компанія-виробник парфумерії. Закриває франшизу для всіх партнерів із Росії та Білорусі. 

Рішення для бізнесу та фінансів

Poster POS — програмне забезпечення для рестораторів та система клієнтського обліку. Відключили 10 тис. російських кафе та ресторанів від своєї системи. Poster не буде надавати послуги для територій Білорусі та Росії. Компанія закликала росіян виходити на антивоєнні мітинги. 

Serpstat — онлайн-сервіс для маркетологів та SMM-спеціалістів, заснований в Одесі у 2013 році. Сервіс Serpstat заблокував користувачів із РФ без повернення грошей за тарифи до завершення війни. 

KUNA.io — сервіс обміну криптовалют, криптобіржа. Повністю виключила рубль з торгів та заснувала благодійний криптофонд.

Letyshops — кешбек-сервіс, який повертає частину коштів з покупок в інтернет-магазинах України та світу. Компанія зупинила роботу сервісу у Росії. На сайті відображається повідомлення «На даний момент сервіс недоступний у цьому регіоні». 

Бітрікс24 (Україна) – система корпоративного управління для бізнесу, що допомагає автоматизувати процеси. Український офіс більше не співпрацює з компанією-розробником у Росії. В компанії зазначили, що всі свої проекти почали згортати ще до початку війни.

inCust – платформа для взаємодії з покупцями, партнерами та робітниками. Закрили доступ клієнтам з Росії та Білорусі. Засудили війну та закликали вийти на вулиці на антивоєнні мітинги.

Pics.io — система, що змінює способи пошуку, повторного використання, оновлення та обміну цифровим контентом. Компанія вирішила припинити будь-які ділові відносини з існуючими та потенційними клієнтами з Російської Федерації. Надалі компанія блокуватиме доступ з Росії до будь-якого сервісу. 

eSputnik — одна з провідних компаній у сфері direct-маркетингу. Створює сервіси для оптимізації каналів комунікації B2C: email, SMS, Viber, App Inbox, web та мобільні push-сповіщення. Припиняють працювати з клієнтами з Росії та Білорусі. Для компанії російський та білоруський ринки складали суттєву клієнтську базу. Засновники компанії рішуче засудили російський військовий наступ на Україну та звернулися до росіян з вимогою вийти на антивоєнний мітинг. 

Список постiйно оновлюється.

Військова адміністрація повідомила, де можна перетнути кордон.

Нагадаємо, вихованців 33 дитячих будинків державного та сімейного типу,  інтернатів, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, навчальних та реабілітаційних закладів, центрів професійної освіти, патронатних та опікунських родин евакуювали з Одеської області.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома.

Поділитися