14 серпня 2022 р. 17:02

З порту "Південний" вийшло перше судно з зерном для Ефіопії за продовольчою програмою ООН

Фото: Олександр Кубраков

(Фото: Олександр Кубраков)

Судно Brave Commander, яке було зафрахтоване Світовою продовольчою програмою ООН (WFP) завершує завантаження 23 тисячами тонн зерна у порту "Південний" в Одеській області.

Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. 

За його словами, судно має піти до Ефіопії, яка вже другий рік поспіль потерпає від рекордної посухи та збройного протистояння.  

"Українське зерно для них без перебільшення – питання життя та смерті. Вже завтра плануємо відправлення судна до Ефіопії.  Разом з тим продовжуємо роботу зі Світовою продовольчою програмою ООН, аби такі рейси стали регулярними і були чітко орієнтовані на гуманітарну допомогу до тих регіонів світу, де це найбільше потрібно", - повідомив міністр.

ФОТО: Олександр Кубраков

За підрахунками ООН, понад 400 млн людей опинилося б буквально на межі голоду, якби українські порти не були розблоковані.

"Бажання запобігти цій трагедії стало основною рушійною силою, яка об’єднала весь цивілізований світ в підтримці «зернової ініціативи»", - наголосив міністр. 

Зазначимо, що вранці 13 серпня балкер FULMAR S вийшов у напрямку Туреччини з порту «Чорноморськ». Судно об’єдналося в караван з балкером THOE.

12 серпня, з портів "Чорноморськ" та "Південний" з українським продовольством вирушив п’ятий караван.

22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

В рамках реалізації домовленостей з вантажем української кукурудзи уже було відправлено 4 судна: RAZONI, NAVI STAR, ROJEN та POLARNET. Вони перевозять понад 80 тис. тонн кукурудзи.

Поділитися