23 вересня 2022 р. 12:36

В Одеській ОВА незадоволені "кричущою роботою в тіні" земельної сфери Ширяївської громади

Фото: Одеська ОВА

(Фото: Одеська ОВА)

Робоча група, яка була утворена розпорядженням начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка, перевірила роботу Ширяївської селищної ради у сферах бюджету і фінансів; використання та охорони земель; природних ресурсів і охорони довкілля; у сферах освіти та охорони здоров’я та виявила порушення у сфері земельних відносин.

Про це повідомили у пресслужбі ОВА. 

Як наголосив під час наради голова ОВА, також проблемним питанням є відсутність комунікації виконавчого комітету сільської ради з структурними підрозділами громади та якісного виконання декотрими посадовими особами своїх обов’язків. А ще залишається проблемною і сфера освіти: відсутня Комплексна програма розвитку освітньої сфери, критичним є стан і декотрих шкіл в громаді.

"Але просто кричущою є "робота в тіні" земельної сфери: низький рівень середньої зарплати в агросекторі, не оформлення штатних працівників в агропідприємствах, недостовірні затвердження показників ПДФО від оренди паїв та заборгованість по виплаті за оренду землі і звичайно ж використання та розподіл "в чорну" сотень гектар", - зазначив Начальник Одеської ОВА Максим Марченко.  

На території Ширяївської громади сільське господарство - це основна галузь. Загальна площа - складає 32 тис. 509 гектари, з яких 9 тис. 921 га землі комунальної власності. На території громади здійснює діяльність більше 70 господарств і за минулий 2021 рік від них надійшло лише 7,4 млн гривень орендної плати. За оцінкою членів робочої групи, це свідчить про заниження планових показників по платі за землю та не відповідність їх реальній базі оподаткування. Недонадходження та втрати по платі за землю становлять щонайменше близько 3,5 млн гривень.

Тож робоча група Одеської обласної військової адміністрації рекомендувала Ширяївській селищній раді:

  • терміново провести інвентаризацію всіх земель комунальної власності;
  • зареєструвати право комунальної власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та укласти додаткові угоди з орендарями земель сільськогосподарського призначення у частині збільшення відсоткової ставки до 8%.

У сфері природних ресурсів і охорони довкілля рекомендовано ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища та припинити зливання рідких побутових відходів у водоймище, що загрожує екологічною катастрофою. 

Щодо роботи місцевої лікарні – то на найближчій сесії будуть виділені кошти з місцевого бюджету для фінансування роботи пологового відділення зі створенням 5-6 ліжко-місць. Також необхідно посилити роботу щодо забезпечення укладання декларацій з сімейними лікарями відповідно до оптимальної кількості пацієнтів на одного лікаря та рекомендовано надати перевагу більш пріоритетним пакетам медичних послуг, які надаються закладом та оплачуються Національною службою здоров’я України.

У вересні заступник начальника Одеської обласної військової адміністрації Дмитро Радулов заявив, що вісім громад Одеської області показали свою неефективність в умовах воєнного стану. 

Він наголосив, що під час формування нового адміністративно-територіального устрою та на момент затвердження перспективного плану, в області не було жодної громади з низьким рівнем спроможності.

Раніше начальник Одеської ОВА Максим Марченко, який 3 вересня відвідав Ширяївську селищну територіальну громаду, вже досить різко висловлювався щодо діяльності місцевого самоврядування. 

У липні начальник ОВА повідомляв, що планує інспекційні поїздки громадами регіону, які в адміністрації вважають проблемними.

Поділитися