09 липня 2022 р. 15:42

Україна розширює можливсті ренійського порту на Одещині для експорту зерна

Фото: Alessio Mamo/The Guardian

(Фото: Alessio Mamo/The Guardian)

Для вивезення зерна Україна відновлює та розширює порти на річці Дунай. Про це в інтерв'ю The Guardian розповіла директорка департаменту аграрної політики Одеської ОВА Алла Стоянова.

Зокрема, йдуть роботи щодо розширення порту Рені:

"Цей порт був одним із найважливіших у Дунайському регіоні за часів Радянського Союзу та проходом до Румунії. Останнім часом він взагалі не використовувався. Тому зараз ми працюємо над його розширенням разом з іншими річковими портами, щоб збільшити пропускну спроможність. Поки ми говоримо, понад 160 суден чекають у Чорному морі, щоб зайти в Сулінський канал, але вони не можуть, тому що пропускна здатність цього каналу становить лише 5-6 суден на добу.", - пояснила А. Стоянова.

За її інформацією, на початку російського вторгнення силоси та порти по всій Одесі були переповнені понад 25 мільйонами тонн зерна. Сьогодні 5 мільйонів з них експортовано альтернативними шляхами, зокрема трасами, залізницею і річками.

"У березні нам вдалося експортувати 200 тис. тонн, у квітні - 1,6 млн, у травні - 1 млн. 743 тис. тонн, а в червні - понад 2,5 млн тонн. Але цієї потужності все одно недостатньо, тому що зазвичай з нашими шістьма портами в Одеській області ми щомісяця експортували 5-6 млн тонн зерна", - розповіла чиновниця.

Попри те, що Україна планує розширити свої річкові порти як мінімум двома новими силосами та спеціальними паркінгами для вантажівок, щоб швидше завантажувати зерновози, все це лише екстрені заходи для збереження відвантаження зерна. Українські чиновники усвідомлюють, що відкриття чорноморського шляху є єдиним способом подолати глобальний голод:

"Правда в тому, що альтернативи морським портам немає, – сказала А. Стоянова. - Ми повинні негайно їх розблокувати. Світ може знайти спосіб змусити росію на це погодитися. Ми не просто хочемо, щоб росія щось пообіцяла, але ми хочемо, щоб вона погодилася [розблокувати наші морські порти] в рамках рішення Генасамблеї ООН. Якщо росія погодиться на це, вони не зможуть зробити ні кроку назад [від угоди]", - впевнена вона.

Напередодні народний депутат Анатолій Урбанський заявив, що 14 липня з порту Великої Одеси вийде перший пароплав із зерном. Водночас Румунія відновила залізничне сполучення, що сполучає її річковий порт Галац на Дунаї з Україною на місяць раніше, ніж очікувалося, щоб допомогти збільшити життєво важливий експорт зерна свого сусіда. А Міністерство інфраструктури України спільно з Адміністрацією морських портів України після двох місяців планування суднозаходів через Суліну вирішили перейти до практики не добового планування, а тижневого.

Поділитися