01 липня 2022 р. 18:57

Україна почала експорт електроенергії до ЄС

Україна почала експорт електроенергії до ЄС

З 1 липня Україна почала експорт електроенергії потужністю 100 МВт до Румунії, що є початком комерційного обміну електроенергією між Україною та Європою.

Це стало можливим завдяки об'єднанню енергетичних систем України та Європи, яке відбулося у березні цього року.

За словами голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, відкриття експорту електроенергії є дуже важливим кроком для України: якщо говорити про плюси економічні - це збільшення валютної виручки, яка зможе підтримати стабільність гривні. Компанії, які виробляють електроенергію та компанії, які експортують її, будуть мати додатковий дохід, за який сплачуватимуть податки до державного бюджету.

Водночас для Європи це можливість замістити українською електроенергією частину російського газу, який використовують європейці на виробництво електричної енергії.

Андрій Герус повідомив, що відкриття експорту електроенергії до Румунії це лише початок, Україна з 1 серпня та з 1 вересня планує збільшити обсяги.

"Заявлені обсяги Україна зможе без проблем забезпечити найближчі кілька місяців. Через зниження споживання на 30-40% ми спостерігаємо значний профіцит електричної енергії, який Україна може реалізувати у Європі", - сказав Андрій Герус в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Водночас він зазначив, що інтеграція ринків означає також можливість для України за необхідності імпортувати електроенергію з Європи.

"Якщо взимку Україні потрібен буде імпорт електроенергії, наприклад, якщо в результаті обстрілу якась електростанція не зможе генерувати електричну енергію, ми його будемо здійснювати з Європи. Електроенергія з ЄС - це резервний варіант, який допоможе нам у певні дефіцитні години підтримати енергосистему країни та забезпечити кожному українцю світло та тепло", - сказав голова Комітету.

Як повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, в перспективі експорт електроенергії в ЄС може принести Україні близько 72 млрд гривень на рік. Лише за один день на першому добовому аукціоні з доступу до міждержавного перетину державна компанія НЕК "Укренерго" заробила 10 млн гривень, зазначив Володимир Кудрицький.

Нагадаємо, країни Європейського Союзу на саміті 23 червня проголосували за надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.

Лідери 27 країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС для України.

Цього ж дня Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом надати статус кандидата на членство в Європейському Союзі для України та Молдови, а також підтримати європейську перспективу для Грузії.

Резолюцію підтримали 529 депутатів Європарламенту, проти висловилися 45, ще 14 - утрималися.

У документі парламентарі закликали Європейську раду надати Україні та Республіці Молдова статус кандидата в ЄС "невідкладно". Те ж саме рекомендується для Грузії, "коли її уряд виконає" пріоритети, зазначені Європейською комісією.

17 червня Європейська комісія за результатами засідання рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени Євросоюзу.

9 червня парламент Євросоюзу остаточно рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ в ЄС.

1 березня Європейський парламент підтримав резолюцію, в якій закликав інституції Європейського союзу працювати над тим, щоб надати Україні статусу кандидата в ЄС.

Саму заявку України Європарламент також прийняв 1 березня і одразу розпочав спеціальну процедуру вступу.

Поділитися