30 жовтня 2022 р. 11:07

У США, ЄС та Британії обурені заявами росії про розірвання "зернової угоди"

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден відреагував на заяви російської федерації про розірвання "зернової угоди", за якою українське збіжжя експортується через порти Одеської області, назвавши цей крок росії "обурливим". 

На думку американського президента, в росії не було жодних причин для такого кроку.

У свою чергу, керівник пресслужби Ради національної безпеки Білого дому Ейдрієнн Уотсон вважає рішення рф про припинення участі в зерновій угоді приводом для того, щоб використовувати продовольство в якості зброї.

Також на позицію росії відреагували у Великій Британії. Міністр закордонних справ цієї країни Джеймс Клеверлі заявив, що росія повинна дозволити експорту зерна досягти голодуючих у світі, оскільки "зернова угода" відіграє важливу роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що рішення росії призупинити участь у Чорноморській угоді ставить під загрозу основний шлях експорту зерна та добрив, які вкрай необхідні для вирішення глобальної продовольчої кризи, спричиненої її війною проти України та закликав відмовитися від розірвання угоди.

Між тим у росії одразу після заяв про розірвання угоди заявили, що готові замінити українське зерно на ринку своїм. 

"Наша країна готова в найближчі чотири місяці безоплатно поставити найбіднішим країнам до 500 тисяч тонн зернових", - заявив глава Мінсільгоспу рф Дмитро Патрушев.

Зазначимо, що росія, яка розпочала війну проти України та є агресором, заявила про розірвання зернової угоди після серії вибухів, результатами яких стало пошкодження, а можливо й знищення кількох кораблів чорноморського флоту рф. Серед них був й фрегат "Адмірал Макаров", з якого неодноразово наносили ракетні удари по Одесі та Одеській області. Цей корабель став флагманом флоту після потоплення крейсера "Москва".

Втім міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що росія знайшла надуманий привід, аби вийти із зернової угоди та закликав держави світу вимагати від рф припинити голодні ігри та повернутися до своїх зобов'язань.

"Ми попереджали про плани рф зірвати Чорноморську зернову ініціативу. Тепер москва під надуманим приводом блокує зерновий коридор, який забезпечує продовольчу безпеку мільйонів людей. Закликаю всі держави вимагати від рф припинити голодні ігри та повернутися до своїх зобов’язань", - зазначив він.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Загалом з 1 серпня уже 397 суден експортували через порти Великої Одеси 9 млн тонн української агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

Поділитися