06 червня 2022 р. 17:36

У разі домовленості України, Туреччини та рф деблокада портів Одещини може тривати тижні

ФОТО: aa.com.tr

(ФОТО: aa.com.tr)

Україна, росія та Туреччина проводять перемовини щодо деблокади портів Одеської області та вивезення продовольства. 

Про це повідомив речник президента Туреччини Ібрагім Калин у коментарі Anadolu.

"Наразі транспортування зернових продуктів через порти Чорного та Азовського морів на міжнародний ринок розглядається як найбільш розумний і можливий варіант як економічно, так і фізично. У цьому напрямку, безумовно, українська сторона повинна буде провести роботи з розмінування в одеських портах, але натомість є певні законні очікування безпеки, що російські кораблі не заходитимуть у ці порти (у Києві на ці умови поки не погодилися, бо це відкриє шлях рф для нападу з моря - ред.). Втім, навіть якщо ми домовимося про основні питання, то, напевно, знадобиться ще 3-5 тижнів, щоб розпочати операцію. Тому що, коли йдеться про розмінування, підготовку коридору і відправлення туди суден, час працює проти нас", - зазначив він. 

За даними видання Bloomberg, Туреччина та росія вже попередньо узгодили «дорожню карту», як безпечно вивозити українське зерно та розблокувати порт в Одесі. 

Туреччина запропонувала свою допомогу у супроводженні українських зерновозів до певного місця в Чорному морі, де їх передадуть під контроль кораблів рф.

Також у Стамбулі пропонують створити спеціальний координаційний офіс, де будуть представники України, рф, Туреччини та ООН.

Однак у Києві погодилися на турецьку участь в операції, але досі лишаються скептичними щодо запропонованого плану, бо зняття оборони може залишити життєво важливий порт відкритим для російського нападу.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що Україна не може довіряти путіну щодо ненападу на Одесу в разі розмінування портів.

"Путін каже, що не використовуватиме торгові шляхи для нападу на Одесу. Це той самий Путін, який сказав канцлеру Німеччини Шольцу та президенту Франції Макрону, що не нападатиме на Україну — за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення в нашу країну. Ми не можемо вірити Путіну, його слова пусті", - запевнив міністр.

Нагадаємо, наприкінці травня в Ізмаїлі вперше був сформований контейнерний караван у складі самохідного судна "Капітан Ширков" та п’яти барж загальною місткістю 300 TEU.

Прем'єр-міністр Болгарії Кирило Петков запропонував експортувати українське зерно через порти поблизу Одеси.

Близько 100 суден стоять у Чорному морі біля румунського порту Суліна, чекаючи проведення через Сулінський морський канал

"Українському Дунайському пароплавству" від початку повномасштабного вторгнення росії вдалося в короткі терміни ввести в експлуатацію 23 баржі, що перебували у відстої без документів та поставити їх під прапор України. 

Поділитися