07 листопада 2022 р. 21:28

Туреччина наполягає на продовженні "зернової угоди" ще на рік

Фото: Hürriyet

(Фото: Hürriyet)

Міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар оголосив, що запропонує продовжити угоду про зерновий коридор ще на один рік.

Про це повідомляє турецьке видання Hürriyet.

"Ми окремо говорили про конфлікт і гуманітарні умови. Ми запропонуємо продовжити угоду ще на один рік", - заявив міністр.

Раніше представники ООН, України та Туреччини домовилися призупинити рух суден із зерном в рамках "зернової ініціативи". Але потім поновили.  

Караван з трьох суден із 85 тисячами тонн агропродукції для країн Африки та Європи вийшов з портів "Чорноморськ" та "Південний" 1 листопада.

Судно Ikaria Angel, зафрахтоване в рамках Всесвітньої Продовольчої Програми під егідою Організації Об'єднаних Націй, вийшло 31 жовтня з українською пшеницею для Ефіопії, яка знаходиться на межі голоду.  

Раніше Міністерство закордонних справ Литви закликало до військового розв'язання проблеми експорту зернових з портів Одеси, Южного та Чорноморська.

Після вибухів у Криму росія розірвала зернову угоду, завдяки якій експортувалися продовольчі товари, зокрема й за Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об'єднаних Націй для країн, що знаходяться на межі голоду. Що викликало обурення та засудження країн Європи та США.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Загалом з 1 серпня уже 397 суден експортували через порти Великої Одеси понад 9 млн тонн української агропродукції.

Поділитися