27 травня 2022 р. 17:06

Одеські комунальники прогнозують подорожчання тепла

ФОТО: Shutterstock

(ФОТО: Shutterstock)

Вартість тепла для одеситів в наступному опалювальному сезоні може зрости приблизно у 2,5 рази.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook директорка комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова

За її словами, це витікає з листа компанії  "Нафтогаз".  

"Якщо в минулому році тариф було зафіксовано на рівні 7,4 гривні за кубометр для населення, то в наступному опалювальному сезоні Нафтогаз нам пропонує 29,3 гривні за кубометр. Одразу виникає тільки одне питання до керівництва підприємства-монополіста - з якої взагалі планети вони висадилися з цими цифрами? І далі: на що вони розраховують зараз, коли країна заходиться у воєнному стані? Знову на підтримку місцевих бюджетів, на які зараз лягло фактичне фінансування ТРО та підтримка місцевого населення, в якого зараз, м‘яко кажучи, є проблеми із працевлаштуванням", - зазначила директорка. 

Ганна Позднякова також висловила сумнів щодо того, що споживачі в умовах війни будуть сплачувати астрономічні суми, а також зазначила, що важелів впливу на боржників не буде.

Проте у "Нафтогазі" запевнили, що тарифи на газ та тепло залишаться незмінними.

"10 травня 2022 року під час засідання Кабінету міністрів України було схвалено проект Закону України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення».

Законопроект, серед іншого, передбачає запровадження мораторію на підвищення цін на природний газ і тарифів на теплову енергію та супутні послуги. ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» на виконання умов трирічних договорів з підприємствами теплокомуненерго (ТКЕ) дійсно встановило нові ціни на природний газ. Запланований з 1 червня 2022 року перегляд цін був однією з умов договору, який ТКЕ добровільно уклали минулого року з Нафтогазом. А умови трирічних контрактів погоджувалися Урядом", - зазначили в компанії.

Законопроект, який прийняв уряд, за ствердженнями "Нафтогазу", передбачає, що частина міжнародної фінансової допомоги для України буде використано для стримування тарифів. Цими коштами буде компенсовано різницю між економічно обґрунтованими і поточними тарифами, зокрема для ТКЕ. Цей механізм також дасть можливість ТКЕ розраховуватись за новими цінами на газ з Нафтогазом та погасити прострочену заборгованість.

Нагадаємо, у квітні прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обіцяв, що ціна на газ для людей залишиться без змін тобто вісім гривень за кубічний метр.

Окремим рішенням уряд також рекомендує місцевим органам влади й комунальним підприємствам на час дії воєнного та надзвичайного стану в Україні не підвищувати тарифи на комунальні послуги.

Нагадаємо, з 1 травня 2021 року в Україні запрацював "річний продукт" — фіксована ціна на газ, яка діє для українців наступні 12 місяців.

Дія граничної ціни на газ у 6,99 за кубічний метр, яку уряд у січні встановив своїм рішенням через посилення протиепідемічних обмежень, припинилася 1 квітня.

Поділитися