10 серпня 2022 р. 18:26

Судно з українською кукурудзою, яке не прийняв Ліван, пришвартувалося в Туреччині

Судно з українською кукурудзою, яке не прийняв Ліван, пришвартувалося в Туреччині

Судно Razoni, що першим вийшло з Одеського порту із вантажем кукурудзи, пришвартувалося у порту Мерсіна у Туреччині.

Про це заявив надзвичайний і повноважний посол України в Лівані Ігор Осташ на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Судно Razoni, що першим вийшло з Одеського порту і прямувало до порту Тріполі у Лівані, пришвартувалося у порту Мерсін у Туреччині, а це означає, що усі проблеми навколо цього суховантажу зникли", - сказав він.

За словами дипломата, у суботу, коли судно мало прибути до Тріполі, до цієї події була велика увага.

"Я відчув, що Україна дуже важлива для світу у боротьбі з продовольчою кризою. Наша країна дійсно рятує світ. Я побачив величезне зацікавлення до України щодо постачання зерна до країн Близького Сходу", - сказав посол.

Перше з початку російської агресії судно з українським збіжжям вирушило з порту Одеси наприкінці дев'ятої години 1 серпня. Судно йшло до Лівану проте там його не прийняли, аргументувавши відмову тим, що вантаж запізнився на п'ять місяців.  

Спільний координаційний центр при ООН узгодив вихід двох суден з Чорноморська Одеської області 9 серпня в рамках зернової ініціативи.

8 серпня в ході реалізації "зернової ініціативи" вранці з порту "Південний" вийшло перше з 24 лютого судно з українським продовольством – балкер SACURA прямує до Італії.

7 серпня з портів "Одеса" та "Чорноморськ" вийшов другий караван з українським продовольством – три судна з Чорноморська та ще одне з Одеси.

22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Поділитися