15 жовтня 2022 р. 19:11

Сто тисяч тонн для Азії та Європи: Одещина продовжує експорт агропродукції

Фото: пресслужба Мінінфраструктури

(Фото: пресслужба Мінінфраструктури)

Сьогодні, 15 жовтня, з одеських портів вийшли сім суден зі 101 тисячею тонн агропродукції. Вони прямують до країн Азії та Європи. Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури.

"15 жовтня, в рамках реалізації "зернової ініціативи", з портів "Одеса" та «Південний» вийшло 7 суден з 101 тисячами тонн агропродукції, яка буде направлена до країн Азії та Європи", - сказано в повідомленні.

З моменту виходу першого судна з українським продовольством вже було експортовано 7,5 млн тонн агропродукції.

Всього з українських портів вийшло 341 судно з агропродукцією для країн Азії, Європи та Африки.

Раніше, 13 жовтня, представник рф при ООН у Женеві Геннадій Гатілов заявив, що росія може вийти з зернової угоди, якщо начебто не будуть виконані її вимоги щодо експорту російського зерна та добрив до країн Африки та Азії. Втім, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світ не дати росії продовжувати свій шантаж:

"Настав час захистити чорноморський зерновий коридор. Я закликаю всі держави та організації дати зрозуміти москві: шантаж повинен припинитися, і росії не можна наражати на ризик мільйони людей. Мій заклик спрямований особливо до держав, які залежать від українського експорту зерна", - підкреслив міністр.

Перше судно за Всесвітньою продовольчою програмою ООН вийшло з порту "Південний" 14 серпня. Це був балкер Brave Commander, зафрахтований Світовою продовольчою програмою ООН (WFP) із 23 тисячами тонн зерна. 

13 жовтня караван із шести суден, навантажених 154 тисячами тонн української агропродукції, вийшов з портів Великої Одеси до країн Азії та Європи.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Поділитися