21 листопада 2022 р. 15:55

США виділили 20 мільйонів доларів на гуманітарну програму постачання зерна через порти Одещини

Фото: Аgro News

(Фото: Аgro News)

Сполучені Штати Америки через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) виділяють до 20 мільйонів доларів на ініціативу "Зерно з України", яку оголосив президент Володимир Зеленський на саміті G20 на початку цього тижня, щоб допомогти нагодувати людей у ​​всьому світі.

Як повідомили у пресслужбі USAID, агентство надасть підтримку через Всесвітню продовольчу програму ООН (ВПП) для сприяння доставці додаткових поставок українського зерна через Чорноморську зернову ініціативу.

За кошти США було закуплено 210 тисяч метричних тонн продуктів харчування, яких достатньо, щоб прогодувати приблизно 12,6 мільйонів людей протягом одного місяця.

"З початку війни Путіна проти України в лютому Сполучені Штати виділили понад 11 мільярдів доларів на глобальну продовольчу кризу, включаючи майже 8,6 мільярдів доларів гуманітарної допомоги. Гуманітарна допомога USAID, включно з нашою підтримкою ВПП, включає пряму продовольчу допомогу, а також іншу підтримку, включаючи безпечну питну воду, медичне обслуговування та захист для задоволення потреб, які ще більше погіршилися через продовольчу кризу", - наголосили в USAID.

В агентстві зазначили, що до вторгнення російської федерації Україна була одним із найбільших постачальників зерна для ВПП і четвертим за величиною комерційним експортером пшениці у світі. Війна проти України призупинила поставки, і на місяці мільйони тонн зерна та експорту основних продуктів харчування застрягли в країні, що посилило глобальну продовольчу кризу та призвело до стрімкого зростання цін на продукти харчування.

"З моменту підписання угоди за посередництва ООН у серпні ця Ініціатива допомогла стабілізувати різке зростання цін на продовольство в усьому світі та забезпечила мільйони людей такими необхідними продуктами харчування", - йдеться в повідомленні.

Раніше дію ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море продовжили ще на 120 днів.

15 листопада в Індонезії відбувся саміт G20, на якому виступив президент України Володимир Зеленський. Голова держави звернувся до учасників саміту в онлайн-режимі й озвучив власну формулу миру. Він запропонував безстрокове продовження зернової угоди та її розширення на порти Миколаєва й Ольвії.

Перший балкер з українською пшеницею вийшов з порту "Одеса" 16 листопада. Вантаж був відправлений за підтримки уряду Німеччини та Всесвітньої Продовольчої Програми ООН. Він рухається "зерновим коридором" в складі каравану з восьми суден. На їх борту 269 тисяч тонн української агропродукції. 40 тисяч тонн української пшениці для Ефіопії везе балкер Bozburun M, який зафрахтований Організацією Об'єднаних Націй.

Раніше два балкери зайшли в порти Великої Одеси під завантаження пшеницею для мешканців Ефіопії, Ємену та Афганістану.  Судно Ikaria Angel вийшло 31 жовтня до Ефіопії, яка знаходиться на межі голоду.  

Після вибухів у Криму росія розірвала зернову угоду, завдяки якій експортувалися продовольчі товари, зокрема й за Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об'єднаних Націй. Це викликало обурення та засудження країн Європи й США. Згодом рф змусили передумати.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна й продуктів харчування.

Поділитися