15 листопада 2022 р. 14:43

Сингапурська компанія заплатить порту "Південний" 65 мільйонів

Фото: Одеська обласна прокуратура

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

Південно-західний апеляційний господарський суд відхилив скаргу сингапурської компанії Marino Shipping Co Pte Ltd, яка намагалася оскаржити накладення на неї обов'язку компенсації за забруднення акваторії порту "Південний" в Одеській області.

Згідно із постановою суду, сингапурська компанія скаржилася на рішення Господарського суду Одеської області, який постановив, що вона має сплатити на користь держави 65 мільйонів 174,5 тисячі гривень.

У травні 2020 виконуючий обов'язки керівника Комінтернівської місцевої прокуратури Одеської області звернувся до Господарського суду Одеської області в інтересах Державної екологічної інспекції Кримсько-Чорноморського округу із позовом до Marino Shipping Co Pte Ltd.

Позовні вимоги прокурор мотивував тим, що 30 квітня 2020 року в акваторії морського порту "Південний", на території причалу №4,  з судна Stavanger, яке належить сингапурській компанії, злили у море близько 8,5 тисяч кілограмів пальмової олії.

Фахівці Державної екологічної інспекції Кримсько-Чорноморського округу згідно з вимогами законодавства нарахували, що сума збитків, спричинених державі, складає 2 мільйони 416 тисяч 557 доларів США, що в гривневому еквіваленті становить 65 млн 174 тис. 542,29 грн.

Також екологи оштрафували капітана судна на 1 тисячу 190 гривень, які за нього сплатило товариство з обмеженою відповідальністю "Єврохем Шиппінг/Одеса/,ЛТД", в якості представника Marino Shipping Co Pte Ltd, а от збитки сплачувати вони не стали.

Тоді екологи та прокурор звернулись до Господарського суду, який вирішив, що компанія має сплатити 64 млн 808,4 тис. грн. 

У червні 2020 року колишній керівник інспекції Єгор Фірсов звинуватив керівника інспекції Андрія Мальованного в тому, що той дозволив судну Stavanger залишити порт "Південний" на Одещині, скасувавши дію рішення інспекції від 5 травня. Свого наступника Єгор Фірсов звинуватив у корупції і намаганні спустити цю історію "на гальмах". 

Поділитися