02 листопада 2022 р. 09:33

Рух суден в рамках "зернової ініціативи" призупинили на день (оновлено)

Фото: Олександр Кубраков

(Фото: Олександр Кубраков)

Представники ООН, України та Туреччини домовилися призупинити рух суден із зерном в рамках "зернової ініціативи" на день 2 листопада та планують поновити рух вже після завтра. 

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він зазначив, що першого листопада представники ООН та Туреччини завершили проведення 36 інспекцій на борту вихідних суден. Звіти про інспекції будуть передані делегаціям росії та України.

Секретаріат ООН знову заявив у вівторок, що переміщення та інспекції судів, проведені після того, як російська федерація призупинила свою участь у роботі Спільного координаційного центру, є "тимчасовим та надзвичайним заходом". В ООН запевняють, що докладають всіх зусиль для відновлення повноцінної роботи Спільного координаційного центру.

Представники ООН у СКЦ повідомили, що на сьогоднішній день морським гуманітарним коридором прямують транзитом три вихідні судна. Рух цих судів був узгоджений делегаціями України, Туреччини та ООН у СКЦ. Російську делегацію у Спільному координаційному центрі було поінформовано. Ці три судна перевозять загалом 84 тисячі 490 тонн зерна та продуктів харчування.

У понеділок через транзитний коридор благополучно пройшли 14 суден, включаючи суховантажне судно, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою. На сьогоднішній день загальний тоннаж зерна та продуктів харчування, вивезених з українських портів у рамках Чорноморської зернової ініціативи, перевищує 9,7 мільйонів тонн.

12:00 Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, повідомив, що кораблі продовжать перевозити зерно згідно з угодою, починаючи з 12:00 2 жовтня.

Караван з трьох суден із 85 тисячами тонн агропродукції для країн Африки та Європи вийшов з портів "Чорноморськ" та "Південний" 1 листопада.

Судно Ikaria Angel, зафрахтоване в рамках Всесвітньої Продовольчої Програми під егідою Організації Об'єднаних Націй, вийшло 31 жовтня з українською пшеницею для Ефіопії, яка знаходиться на межі голоду.  

Раніше Міністерство закордонних справ Литви закликало до військового розв'язання проблеми експорту зернових з портів Одеси, Южного та Чорноморська.

Після вибухів у Криму росія розірвала зернову угоду, завдяки якій експортувалися продовольчі товари, зокрема й за Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об'єднаних Націй для країн, що знаходяться на межі голоду. Що вкиликало обурення та засудження країн Європи та США.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Загалом з 1 серпня уже 397 суден експортували через порти Великої Одеси понад 9 млн тонн української агропродукції.

Поділитися