12 серпня 2022 р. 14:20

П’ятий караван з українським продовольством вирушив із портів "Чорноморськ" та "Південний"

Фото: Мінінфраструктури

(Фото: Мінінфраструктури)

П’ятий караван із агропродукцією вирушив 12 серпня із українських портів "Чорноморськ" та Південний".

Як повідомили у Міністерстві інфраструктури України,  в складі цього каравану судно SORMOVSKIY 12, яке вийшло з порту "Чорноморськ", та балкер STAR LAURA з порту "Південний". На їх борту понад 63 тис. тонн агропродукції.

Зокрема, STAR LAURA стало першим судном класу Panamax, яке вийшло з порту "Південний" з початку реалізації "зернової ініціативи", та третім у загальному переліку суден-велетнів, які уже прямують "зерновим коридором".

Окрім того "Чорноморськ" та "Південний" приймуть ще два судна під завантаження – BRAVE COMMANDER та PETREL S. На них буде завантажено понад 40 тис. тонн українського зерна.

Раніше тимчасовий координатор ООН у Спільному координаційному центрі у Стамбулі Фредерік Кенні повідомив, що очікується "великий сплеск" заявок на перевезення українського зерна – після того, як Росія, Україна, Туреччина та ООН погодили процедури таких перевезень.

Він наголосив, що наразі забезпечений вихід 12 суден із українських портів, що перевозять понад 370 тисяч метричних тонн зерна та інших продовольчих продуктів.

Також видання The Economist повідомляло, що експорт українського збіжжя наразі складає лише третину звичайного для України обсягу до вторгнення росії, який складав 4,2 мільйони тонн зерна в місяць згідно з торговою базою даних ООН Комтрейд.

Спільний координаційний центр при ООН узгодив вихід двох суден з Чорноморська Одеської області 9 серпня в рамках зернової ініціативи.

8 серпня в ході реалізації "зернової ініціативи" вранці з порту "Південний" вийшло перше з 24 лютого судно з українським продовольством – балкер SACURA прямує до Італії.

7 серпня з портів "Одеса" та "Чорноморськ" вийшов другий караван з українським продовольством – три судна з Чорноморська та ще одне з Одеси.

22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

В рамках реалізації домовленостей з вантажем української кукурудзи уже було відправлено 4 судна: RAZONI, NAVI STAR, ROJEN та POLARNET. Вони перевозять понад 80 тис. тонн кукурудзи.

Поділитися