14 вересня 2022 р. 17:48

Причиною масової загибелі птахів у Нацпарку на Одещині може бути пальне з ворожих ракет, - еколог

Фото: Іван Русєв/Facebook

(Фото: Іван Русєв/Facebook)

Протягом двох днів до офісу Національного парку "Тузлівські лимани" доходила різна інформація від місцевих мешканців та природоохоронника Нацпарку, що на лиманах Бурнас та Солоний знаходять багато загиблих птахів.

Як повідомив працівник Нацпарку Іван Русєв, комісія Нацпарку спільно з ветеринарами провела обстеження території і було встановлено, що на мілководдях лиманів Солоний та Бурнас дійсно є загиблі птахи.

Детальне обстеження території та акваторій показало, що загиблі птахи є тільки в зоні цих двох лиманів, неподалік від потужної ЛЕП.

Втім, однією з версій щодо причин загибелі птахів є хімічне забруднення акваторії лиману Бурнас важкими металами та іншими побічними хімічними сполуками, уключаючи ракетне пальне, як наслідки рашистського бомбардування зони лиману Бурнас, особливо на початку війни.

На інших територіях чи акваторіях наших лиманів загиблих птахів знайдено не було. Кількість нарахованих загиблих птахів, або їх залишків, сягала близько 300. Серед них було виявлено 5 тонкодзьобих мартинів (Червона книга України) та решта відносились до звичайних мартинів, серед яких було 10% молодих.

ФОТО: Іван Русєв/Facebook 

Серед причин загибелі є також декілька версій:

  • Епізоотія інфекційної хвороби.
  • Хімічна отрута на фермерських полях, де мартини іноді харчуються.
  • Зіткнення з потужною ЛЕП (явних зовнішніх ознак ураження струмом не виявлено).

Раніше стало відомо, що озера Зайцева, розташовані на території Національного природного парку "Тузлівські лимани" - унікальна система дрібних внутрішніх озер біля піщаного пересипу в низов'ях лиману Алібей на межі з лиманом Шагані та Карачаус, висохли через нестачу води з Дунаю.

Між тим прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Одеської обласної прокуратури вважають масову загибель дельфінів у Чорному морі внаслідок збройної агресії рф проти України - екоцидом.

Прокуратура звернулася по міжнародну правову допомогу до Республіки Болгарія, Турецької Республіки та Румунії задля встановлення аналогічних випадків загибелі дельфінів.

Поділитися