12 травня 2022 р. 10:34

На Одещині планують збільшити експорт зерна з початку весни в 7,5 разів

ФОТО: Укртрансбезпека

(ФОТО: Укртрансбезпека)

Одеська область через блокаду морських портів позбавлена можливості експортувати зерно в довоєнних обсягах, проте у порівнянні із березнем 2022 року планує в травні збільшити обсяг експорту в 7,5 разів. 

Про це повідомила директорка департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова.

За її словами, якщо в березні область експортувала 200 тисяч тонн зерна, то в квітні використовуючи автомобільні дороги, залізницю та дунайське пароплавство цей обсяг збільшився вп'ятеро та сягнув 1 мільйона тонн. Тож в травні планують експортувати через область 1,5 мільйони тонн.

Водночас Алла Стоянова зазначила, що в Одеській області проблем із зерном та хлібом не буде.

«Для власного споживання Одещині необхідно біля 400 тонн зерна. В борошні ця цифра складає 250 тонн. 50% - споживає саме місто Одеса. Запевняю, і місто, і область повністю забезпечені зерном та борошном власного виробництва для випікання хліба. Україна виробляє 100 мільйонів тонн зерна , а споживає – лише 20. Таким чином, ми гарантовано маємо достатні запаси зерна» - зазначила директорка департаменту.

Нагадаємо, на початок квітня Одещина увійшла у ТОП-3 регіонів за кількістю засіяних площ, план роботи у весняному полі для одеських аграріїв становить 757 тисяч гектар. 

Державна служба України з безпеки на транспорті ("Укртрансбезпека") з 3 травня поновила контроль за дотриманням габаритно-вагових норм в Одеській області та за перші 12 годин працівники служби склали 19 актів про порушення цих норм. 

Поділитися